Koncert "JazzBless" benda u Banskom dvoru: Džez životna filozofija i svjetski jezik

Danko Kuzmanović
Koncert "JazzBless" benda u Banskom dvoru: Džez životna filozofija i svjetski jezik

Banjaluka - Koncertom banjalučkog džez sastava "JazzBless band" sutra će biti otvorena treća sezona događaja u "Art dvorištu" Banskog dvora Kulturnog centra.

"JazzBless band" je sastav koji izvodi tradicionalne džez standarde, kako instrumentalne tako i njihove vokalno-instrumentalne verzije. Nastupali su na brojnim džez festivalima, različitim kulturnim manifestacijama, a prepoznatljivi su i po kvalitetnim klupskim nastupima. Koncert će početi u 21 čas.

- Na repertoaru su džez standardi koji se sviraju širom sveta. Sviraju ih svi džezeri. Ti standardi se izvode na razne načine, a  od samih izvođača zavisi kakav će biti pristup tome i na koji način oni to prezentuju publici. Džez je na neki način i životna filozofija, ali i svetski jezik. Standard je uvek isti, što se tiče same harmonije i koncepcije, ali u improvizaciji, što i čini džez, tu se razlikuje od izvođača do izvođača - kazao je za "Glas Srpske" gitarista sastava Marin Milutinović.

Za ovaj put sastav je izabrao 15 kultnih džez standarda, u kojima će publika imati priliku da uživa.

- U džezu nekada nije toliko bitan kompozitor koliko je bitan izvođač. Izabrali smo 15 džez standarda. Polovinu ćemo izvoditi instrumentalno, bez vokala, a polovinu sa vokalom. Imamo vrhunsku pevačicu Danielu Erceg iz Beograda - rekao je Milutinović.

"JazzBless band" čine Daniela Erceg (vokal), Marin Milutinović (gitara), Jovan Erceg (klavijatura), Predrag Kovačević (bas) i Damir Ćorković (bubanj).

- Sada nas ima pet u ekipi, a standardno smo četvorka. Pojačani smo za klavijaturistu Jovana, koji je odličan i duboko je ušao u džez - istakao je Milutinović.

Milutinović smatra da u Banjaluci vlada veliko interesovanje za džez, ali da postoji vrlo malo sadržaja i festivala posvećenih ovoj muzičkoj formi.

- Interesovanje za džez definitivno postoji. U toku zime u Banjaluci je bio otvoren i džez klub. Žao mi je što se to zatvorilo. Svaki ozbiljniji grad bi trebalo da ima džez klub, jer postoji publika, definitivno. Kroz taj džez klub bi se širila i ljubav. Ljudi ne mogu da vole ono što ne poznaju. Džez bi bio daleko više popularan kada bi ga bilo više u medijima i na televiziji. Naravno, bilo bi dobro kada bismo imali i malo više festivala posvećenih džezu. Ove godine smo proslavili džez u Bašti sljezove boje 30. aprila. U Banjaluci ima mnogo dobrih bendova i mladih individualaca - objasnio je Milutinović.

Ljubav prema muzici

- Volimo džez zato što sadrži određene elemente strasti u muzičkom izražaju i zato što se nikad u izvođenju ne zna kako će pjesma završiti. To je ono što nas privlači ovoj vrsti muzike. I na kraju, kao prijatelji, volimo da sviramo džez i da uživamo u osjećaju koji nam pruža - naveli su članovi sastava.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana