Концерт и изложба у част бањалучком композитору

Данко Кузмановић
Концерт и изложба у част бањалучком композитору

Бањалука - Други дан манифестације “Дани Владе С. Милошевића” обиљежила су два догађаја и то концерт камерне музике виолончелисткиње Сандре Белић и пијанисткиње Љиљане Вукеља из Београда, те отварање мултимедијалне изложбе “Женске приче” у оквиру пројекта “Традиција на (с)цени”.

Оба ова догађаја су одржана у просторијама Банског двора Културног центра.

Пијанисткиња Љиљана Вукеља је након концерта рекла да први пут наступа на “Данима Владе Милошевића”.

- Још нисам имала прилику да слушам композиције Владе Милошевића, али радим на томе. Међутим, знам да је он врло значајна личност из Бањалуке и да музичка школа по њему носи име. Знам и за “Дане Владе С. Милошевића”, а мени је ово тек први пут да наступам, као и колегиници Сандри Белић - казала је Вукеља.

Она је додала да јој је први наступ у Банском двору Културном центру био прије тачно 20 година.

- Имала сам много пута прилику да свирам у Бањалуци. Први мој наступ је био још пре тачно 20 година. Имала сам прилику више пута да се представим с једним клавирским рециталом баш у овој дворани. Када овако погледам, мислим да сваке четири године наступам овде - рекла је Вукеља.

На репертоару су била дјела највећих композитора 20. вијека.

- Вечерас смо свирале дела Шостаковича, “Сонату за клавир и виолончело”, затим “Свиту у старом стилу” Алфреда Шниткеа, потом два интересантна комада за чело и клавир Золтана Кодалија и једно веома занимљиво дело Мориса Равела, које се зове “Ла Валса” - истакла је пијанисткиња.

Сандра Белић је дипломирала у класи Андреа Навара на Универзитету за музику и драму у Бечу. Истовремено са студијама, а и касније, усавршавала се код Данијела Шафрана, Зигфрида Палма и Бориса Пергаменичкова.

Љиљана Вукеља је пијанисткиња и ванредни професор на ФМУ у Београду. Дипломирала је и магистрирала у класи професора Невене Поповић, а докторирала у класи професора Дејана Синадиновића. Усавршавала се код француског пијанисте Мишела Берофа у Фрајбургу.

Један час прије почетка концерта у Салону бана Светислава Тисе Милосављевића, у 19 часова, отворена је мултимедијална изложба “Женске приче” у оквиру пројекта “Традиција на (с)цени”.

Концепт програма “Традиција на (с)цени” произашао је из потребе и жеље професора Катедре за етномузикологију Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, са деканом Сандом Додик на челу, да се богатство и љепота традиционалне музике овог поднебља представе и на прихватљив начин приближе публици.

- Циљ сваке од активности овог програма, као што је и у самом називу сугерисано, јесте да се традиционална музика у изворном облику постави на сцену и учини доступном за публику, те да се укаже на њену вриједност. У оквиру ових програма, кроз различите форме студенти и професори презентују свој допринос и рад на очувању традиције сакупљањем, записивањем, архивирањем и извођењем традиционалне музике - објаснила је Додикова.

На програму за викенд

- Предавање Татјане Штефанич у оквиру пројекта “Традиција на (с)цени” - “Између похвале и заборава: Иван Бајде и његови неуобичајени инструменти” у просторијама Академије умјетности у суботу од 14 часова.

- Концерт композитора савремене музике у Музеју Републике Српске у суботу од 20 часова

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана