Концерт ансамбла "Нино Рота" одржан у Бањалуци: Музичка фантазија надахнута филмом

Миланка Митрић
Концерт ансамбла "Нино Рота" одржан у Бањалуци: Музичка фантазија надахнута филмом

БАЊАЛУКА - Обучене у црвено, завијене у свијет познатих филмских мелодија, четири музичарке ансамбла "Нино Рота", хладне и магловите новембарске дане у Бањалуци испуниле су топлотом и њежношћу.

Ансамбл "Нино Рота" наступио је у препуној концертној дворани Банског двора Културног центра, а публика је имала изузетну прилику да ужива у нумерама из култних филмских остварења као што су "Форест Гамп", "Кум", "Титаник" и "Било једном на Западу".

На репертоару су се нашле познате нумере попут "Moon River ", "Unchained Melody ", "I dreamed a dram ", "Cinema Paradiso ", "Cabaret", "My Heart Will Go On " "They call me Trinity " и многе друге.

Публика у препуној сали Банског двора аплаузима наградила четири умјетнице које су здушно извеле наведена дјела и приредиле праву музичку фантазију.

- Задовољство нам је што смо овдје. Наступале смо у много концертних сала широм свијета, али ова концертна дворана је најбоља, акустика је савршена. Бански двор је фантастично мјесто за свирање. Ово је наш први наступ у Републици Српској, надамо се не и посљедњи. Знам да је ова сезона заиста важна. Била нам је част да свирамо за публику у Бањалуци - казала је пијанисткиња  Дебора Вико.

Она је додала да већ од наредног мјесеца настављају своје наступе.

- Позване смо да свирамо у Њемачкој. Сљедећег мјесеца ћемо ићи тамо, није нам први пут да наступамо у Њемачкој.

Ансамбл "Нино Рота" основан је 1995. године у част 100 година кинематографије. Квартет чине  Роза Сориће (сопран), Ђанина Гвацарони (виолина), Федерика Торбидони (флаута) и Дебора Вико (клавир и аранжмани).

Ове музичарке ујединила је љубав према  музици и филму. Поред тога што првокласно изводе класичну музику, посебна су њихова извођења класичних и славних филмских композиција, јер оне то чине на  јединствен начин.

Свјетску славу и углед стекле су због оригиналности приликом извођења познатих композиција.

Наступале су у дворанама широм свијета, а посебан нагласак треба ставити на наступе које су одржавале приликом оснивања бројних филмских фестивала. Оне су познати и цијењени солисти у различитим формацијама камерне музике, које непрестано сарађују са најбољим италијанским оркестрима.

На њиховом репертоару најчешће су дјела италијанских и страних композитора, међу којима су: Нино Рота, Енио Мориконе, Риз Ортолани, Леонард Бернштајн и Џорџ Гершвин, а изводе и оригиналне аранжмане које је писала оснивачица групе, пијанисткиња Дебора Вико и прилагодила их њиховом репертоару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана