Koncert ansambla "Nino Rota" održan u Banjaluci: Muzička fantazija nadahnuta filmom

Milanka Mitrić
Koncert ansambla "Nino Rota" održan u Banjaluci: Muzička fantazija nadahnuta filmom

BANjALUKA - Obučene u crveno, zavijene u svijet poznatih filmskih melodija, četiri muzičarke ansambla "Nino Rota", hladne i maglovite novembarske dane u Banjaluci ispunile su toplotom i nježnošću.

Ansambl "Nino Rota" nastupio je u prepunoj koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra, a publika je imala izuzetnu priliku da uživa u numerama iz kultnih filmskih ostvarenja kao što su "Forest Gamp", "Kum", "Titanik" i "Bilo jednom na Zapadu".

Na repertoaru su se našle poznate numere poput "Moon River ", "Unchained Melody ", "I dreamed a dram ", "Cinema Paradiso ", "Cabaret", "My Heart Will Go On " "They call me Trinity " i mnoge druge.

Publika u prepunoj sali Banskog dvora aplauzima nagradila četiri umjetnice koje su zdušno izvele navedena djela i priredile pravu muzičku fantaziju.

- Zadovoljstvo nam je što smo ovdje. Nastupale smo u mnogo koncertnih sala širom svijeta, ali ova koncertna dvorana je najbolja, akustika je savršena. Banski dvor je fantastično mjesto za sviranje. Ovo je naš prvi nastup u Republici Srpskoj, nadamo se ne i posljednji. Znam da je ova sezona zaista važna. Bila nam je čast da sviramo za publiku u Banjaluci - kazala je pijanistkinja  Debora Viko.

Ona je dodala da već od narednog mjeseca nastavljaju svoje nastupe.

- Pozvane smo da sviramo u Njemačkoj. Sljedećeg mjeseca ćemo ići tamo, nije nam prvi put da nastupamo u Njemačkoj.

Ansambl "Nino Rota" osnovan je 1995. godine u čast 100 godina kinematografije. Kvartet čine  Roza Soriće (sopran), Đanina Gvacaroni (violina), Federika Torbidoni (flauta) i Debora Viko (klavir i aranžmani).

Ove muzičarke ujedinila je ljubav prema  muzici i filmu. Pored toga što prvoklasno izvode klasičnu muziku, posebna su njihova izvođenja klasičnih i slavnih filmskih kompozicija, jer one to čine na  jedinstven način.

Svjetsku slavu i ugled stekle su zbog originalnosti prilikom izvođenja poznatih kompozicija.

Nastupale su u dvoranama širom svijeta, a poseban naglasak treba staviti na nastupe koje su održavale prilikom osnivanja brojnih filmskih festivala. One su poznati i cijenjeni solisti u različitim formacijama kamerne muzike, koje neprestano sarađuju sa najboljim italijanskim orkestrima.

Na njihovom repertoaru najčešće su djela italijanskih i stranih kompozitora, među kojima su: Nino Rota, Enio Morikone, Riz Ortolani, Leonard Bernštajn i Džordž Geršvin, a izvode i originalne aranžmane koje je pisala osnivačica grupe, pijanistkinja Debora Viko i prilagodila ih njihovom repertoaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana