Комплетна дискографија бенда ЕКВ објављена у најбољем квалитету

Бранислав Предојевић
Комплетна дискографија бенда ЕКВ објављена у најбољем квалитету

БЕОГРАД - Поводом обиљежавања четири деценије од објављивања првог албума бенда ЕКВ, под надзором Задужбине “Милан Младеновић” комплетирана је дискографија култног бенда у најбољем могућем квалитету звука савремене продукције.

У сарадњи са “ЗКП РТВ Словенија” ремастеризована су прва четири албума: “Катарина II”, “Екатарина Велика”, “С ветром уз лице” и “ЕКВ лајв 1986” и сада су доступни на дигиталним музичким сервисима. Ремастер ових издања потписује продуцент и инжењер звука Владимир Моритз, уз Ивана Фецеа Фирчија, некадашњег бубњара ЕКВ-а и члана Управног одбора Задужбине, као стручног консултанта.

- Један од најзначајнијих догађаја у мом животу је присуство концерту ЕКВ-а крајем осамдесетих година прошлог века у Новом Саду. Магија коју сам тада осетио је оставила траг на мене до дан-данас и нисам ни слутио да ћу пар деценија касније имати ту част да будем део пројекта ремастеринга и рестаурације прва четири албума групе - рекао је Моритз.

Ови албуми рађени су у првој фази бенда, док су дјеловали као андергроунд састав, уз бројне варијације у квалитету опреме и звука, што је пред продуценте ставило велики изазов да остану у оквирима естетике бенда, а да постигну врхунске резултате. У рестаурацији и ремастерингу Владимиру је помогао Иван Феце Фирчи, али и софтверске могућности које пружа вјештачка интелигенција.

- Част је и одговорност урадити посао што је боље могуће, са што мање интервенција које би могле променити естетику музике коју толико генерација фанова познаје у најмањи детаљ. Срећом, десила се експанзија компјутерских програма за обраду звука који користе АИ, а који су омогућили захвате који до пре само годину дана практично нису били могући или је захтевало неупоредиво више радних сати за један једноставан захват - додаје Моритз.

Продуцент каже да је албум “Ливе 1986” најбољи примјер употребе вјештачке интелигенције, гдје је због неуједначеног микса вокал Милана Младеновића често био у другом, а понекад и у трећем плану.

- Уз помоћ АИ сам успео да скинем вео са снимака и сада се после толико година могу чути детаљи који су, иначе, били сакривени. На “Live 1986” се сада чује и публика која пева заједно са Миланом и Маги - објашњава Моритз. Раније ове године, у сарадњи ПГП РТС и Задужбине, на дигиталним музичким сервисима су постали доступни и ремастеризовани албуми “Љубав”, “Само пар година за нас”, “Дум Дум” и “Неко нас посматра”, рестаурисани директно са оригиналних студијских трака.

Ремастер албума “Љубав” и “Само пар година за нас” потписује Ненад Кузмић, а “Дум Дум” и “Неко нас посматра” Драгиша Ускоковић Ћима и Марко Миливојевић, некадашњи чланови бенда.

Јубилеј

Овим пројектом свих осам ремастеризованих албума групе доступно је на дигиталним музичким сервисима.

Такође, Задужбина “Милан Младеновић” је најавила да ће поводом 40 година од објављивања дебија “Катарина II” током сљедеће године бити објављени и ексклузивни винилни и ЦД бокс сетови овог култног бенда уз доста пропратног материјала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана