Kompletna diskografija benda EKV objavljena u najboljem kvalitetu

Branislav Predojević
Kompletna diskografija benda EKV objavljena u najboljem kvalitetu

BEOGRAD - Povodom obilježavanja četiri decenije od objavljivanja prvog albuma benda EKV, pod nadzorom Zadužbine “Milan Mladenović” kompletirana je diskografija kultnog benda u najboljem mogućem kvalitetu zvuka savremene produkcije.

U saradnji sa “ZKP RTV Slovenija” remasterizovana su prva četiri albuma: “Katarina II”, “Ekatarina Velika”, “S vetrom uz lice” i “EKV lajv 1986” i sada su dostupni na digitalnim muzičkim servisima. Remaster ovih izdanja potpisuje producent i inženjer zvuka Vladimir Moritz, uz Ivana Fecea Firčija, nekadašnjeg bubnjara EKV-a i člana Upravnog odbora Zadužbine, kao stručnog konsultanta.

- Jedan od najznačajnijih događaja u mom životu je prisustvo koncertu EKV-a krajem osamdesetih godina prošlog veka u Novom Sadu. Magija koju sam tada osetio je ostavila trag na mene do dan-danas i nisam ni slutio da ću par decenija kasnije imati tu čast da budem deo projekta remasteringa i restauracije prva četiri albuma grupe - rekao je Moritz.

Ovi albumi rađeni su u prvoj fazi benda, dok su djelovali kao anderground sastav, uz brojne varijacije u kvalitetu opreme i zvuka, što je pred producente stavilo veliki izazov da ostanu u okvirima estetike benda, a da postignu vrhunske rezultate. U restauraciji i remasteringu Vladimiru je pomogao Ivan Fece Firči, ali i softverske mogućnosti koje pruža vještačka inteligencija.

- Čast je i odgovornost uraditi posao što je bolje moguće, sa što manje intervencija koje bi mogle promeniti estetiku muzike koju toliko generacija fanova poznaje u najmanji detalj. Srećom, desila se ekspanzija kompjuterskih programa za obradu zvuka koji koriste AI, a koji su omogućili zahvate koji do pre samo godinu dana praktično nisu bili mogući ili je zahtevalo neuporedivo više radnih sati za jedan jednostavan zahvat - dodaje Moritz.

Producent kaže da je album “Live 1986” najbolji primjer upotrebe vještačke inteligencije, gdje je zbog neujednačenog miksa vokal Milana Mladenovića često bio u drugom, a ponekad i u trećem planu.

- Uz pomoć AI sam uspeo da skinem veo sa snimaka i sada se posle toliko godina mogu čuti detalji koji su, inače, bili sakriveni. Na “Live 1986” se sada čuje i publika koja peva zajedno sa Milanom i Magi - objašnjava Moritz. Ranije ove godine, u saradnji PGP RTS i Zadužbine, na digitalnim muzičkim servisima su postali dostupni i remasterizovani albumi “Ljubav”, “Samo par godina za nas”, “Dum Dum” i “Neko nas posmatra”, restaurisani direktno sa originalnih studijskih traka.

Remaster albuma “Ljubav” i “Samo par godina za nas” potpisuje Nenad Kuzmić, a “Dum Dum” i “Neko nas posmatra” Dragiša Uskoković Ćima i Marko Milivojević, nekadašnji članovi benda.

Jubilej

Ovim projektom svih osam remasterizovanih albuma grupe dostupno je na digitalnim muzičkim servisima.

Takođe, Zadužbina “Milan Mladenović” je najavila da će povodom 40 godina od objavljivanja debija “Katarina II” tokom sljedeće godine biti objavljeni i ekskluzivni vinilni i CD boks setovi ovog kultnog benda uz dosta propratnog materijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana