Коља и "Гробовласници" у петак на тврђави Кастел

Бранислав Предојевић
Foto: Дражан Оскар Подеровић

БАЊАЛУКА - Култни кантаутор, врсни музичар, глумац, режисер и сценариста Никола Пејаковић Коља заједно са својим бендом "Гробо-власници" наступиће у петак на бањалучкој тврђави Кастел.

Концерт је својеврсна увертира за Кољин нови албум "Срећа и друге бриге", који треба изаћи крајем јуна, а да буде занимљивије, овај наступ биће први соло концерт Коље и "Гробовласника" у његовом родном граду и по његовим ријечима емоција су због тога на максималном нивоу.

"Иако је тешко повјеровати у то, осим једне фестивалске свирке у оквиру "Демофеста", прије неколико година, као Коља и "Гробовласници" никад нисмо свирали у Бањалуци. Тако су се ствари поклопиле и сада стварно осјећам једну врсту појачане треме, због емотивног односа према овом граду, овим људима, гдје мање или више познајем половину публике, на концерту биће и моја дјеца и породица, покушаћу чак и родитеља да доведем. Бањалука је кључна тачка у мом животу и раду, једна врста посебне емоције у мом срцу. Свјесни су и момци из бенда колико ми је ова свирка важна и биће једна максимално позитивна атмосфера са наше стране" рекао је Коља.

По његовим ријечима дио кривице због одлагања концерта сноси и он сам због своје жеље да организује једну врсту мини фестивала на Чаирама гдје је све почело када је у питању музика у његовом животу.

"Један од криваца што нисмо наступали у Бањалуци сам и ја, пошто сам имао идеју да организујем један концерт на Чаирама, на школском игралишту, гдје је све почело за мене када је у питању музика. Једна врста мини "Вудстока", дневна и ноћна свирка гдје бисмо свирали ми, довели бисмо неке пријатеље попут Рамба или Мањифика. И то дефинитивно остаје као идеја, да ли ове године у августу или сљедећег љета, видјећемо" рекао је Пејаковић.

На самом концерту осим што ће представити нови албум представиће и нову поставу "Гробовласника" која је, по Кољиним ријечима, стварно нова не само по именима већ и по енергији.

"Свираћемо наравно старе пјесме, представићемо нови албум, али и нову поставу бенда. Имамо пет дјевојака које свирају дувачке инструменте, имамо новог/ старог басисту Николу Вуксановића, који се вратио у бенд. Ту је и остатак екипе Војо Аралица на гитари, Иван Алексијевић Панчевац на клавијатурама,  Марко Кузмановић на бубњевима и Сања Ђуричић која је радила едитинг албума и свирала бас на неколико пјесма. Имали смо недавно једну малу свирку изненађења на "Запа барци" и стварно је била нека друга енергија. Не само зато што је нови бенд већ и једна друга врста емоције између нас на позорници" јасан је Пејаковић.

Нови албум "Срећа и друге бриге" има 14 пјесама, излази крајем јуна као дигитално и физичко издање, које ће имати винилну, стик, па чак и касетну верзију и, како Пејаковић каже, он и бенд су надмашили сами себе.

"Нови албум ми је најбољи до сада (смијех). То иначе музичари кажу за сваки нови албум. Шалу на страну, стварно смо и ја, Војо и цијела екипа надмашили сами себе. Мислио сам да је албум "4 прста" врхунац нашег израза и да не можемо правити нове промјене звука, а да останемо препознатљиво своји, испоставило се да смо имали добар разлог да уђемо у студио и да се то осјетило у коначном звуку албума. Плоча "Срећа и друге бриге" има 14 пјесма и једну бонус траку, нумеру "Мексиканац", коју смо раније објавили као сингл. Албум би требало да добије ЦД, винилно, стик издање, па чак и касету, за носталгичаре" рекао је он.

Сам албум по његовим ријечима донио је нови корак у продубљивању и лирског и музичког израза, једну врсту одговора на вријеме лудила у којем сви живимо. 

ИСТОРИЈА

Репутацију уникатног аутора на домаћој музичкој сцени Коља је стекао већ са првим албумом "Мама, немој плакати" (2002), снимљеним под именом Коља и "Смак Бијелог дугмета". Током претходних двадесет година Пејаковић је свој ауторски израз наставио на подједнако изазовном другом албуму "Коља" (2009). 

Услиједио је и трећи албум "Гробовласници" (2013), да би Коља учврстио култни статус код публике и критике одлично прихваћеним четвртим албумом "4 прста".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана