Kolja i "Grobovlasnici" u petak na tvrđavi Kastel

Branislav Predojević
Foto: Dražan Oskar Poderović

BANjALUKA - Kultni kantautor, vrsni muzičar, glumac, režiser i scenarista Nikola Pejaković Kolja zajedno sa svojim bendom "Grobo-vlasnici" nastupiće u petak na banjalučkoj tvrđavi Kastel.

Koncert je svojevrsna uvertira za Koljin novi album "Sreća i druge brige", koji treba izaći krajem juna, a da bude zanimljivije, ovaj nastup biće prvi solo koncert Kolje i "Grobovlasnika" u njegovom rodnom gradu i po njegovim riječima emocija su zbog toga na maksimalnom nivou.

"Iako je teško povjerovati u to, osim jedne festivalske svirke u okviru "Demofesta", prije nekoliko godina, kao Kolja i "Grobovlasnici" nikad nismo svirali u Banjaluci. Tako su se stvari poklopile i sada stvarno osjećam jednu vrstu pojačane treme, zbog emotivnog odnosa prema ovom gradu, ovim ljudima, gdje manje ili više poznajem polovinu publike, na koncertu biće i moja djeca i porodica, pokušaću čak i roditelja da dovedem. Banjaluka je ključna tačka u mom životu i radu, jedna vrsta posebne emocije u mom srcu. Svjesni su i momci iz benda koliko mi je ova svirka važna i biće jedna maksimalno pozitivna atmosfera sa naše strane" rekao je Kolja.

Po njegovim riječima dio krivice zbog odlaganja koncerta snosi i on sam zbog svoje želje da organizuje jednu vrstu mini festivala na Čairama gdje je sve počelo kada je u pitanju muzika u njegovom životu.

"Jedan od krivaca što nismo nastupali u Banjaluci sam i ja, pošto sam imao ideju da organizujem jedan koncert na Čairama, na školskom igralištu, gdje je sve počelo za mene kada je u pitanju muzika. Jedna vrsta mini "Vudstoka", dnevna i noćna svirka gdje bismo svirali mi, doveli bismo neke prijatelje poput Ramba ili Manjifika. I to definitivno ostaje kao ideja, da li ove godine u avgustu ili sljedećeg ljeta, vidjećemo" rekao je Pejaković.

Na samom koncertu osim što će predstaviti novi album predstaviće i novu postavu "Grobovlasnika" koja je, po Koljinim riječima, stvarno nova ne samo po imenima već i po energiji.

"Sviraćemo naravno stare pjesme, predstavićemo novi album, ali i novu postavu benda. Imamo pet djevojaka koje sviraju duvačke instrumente, imamo novog/ starog basistu Nikolu Vuksanovića, koji se vratio u bend. Tu je i ostatak ekipe Vojo Aralica na gitari, Ivan Aleksijević Pančevac na klavijaturama,  Marko Kuzmanović na bubnjevima i Sanja Đuričić koja je radila editing albuma i svirala bas na nekoliko pjesma. Imali smo nedavno jednu malu svirku iznenađenja na "Zapa barci" i stvarno je bila neka druga energija. Ne samo zato što je novi bend već i jedna druga vrsta emocije između nas na pozornici" jasan je Pejaković.

Novi album "Sreća i druge brige" ima 14 pjesama, izlazi krajem juna kao digitalno i fizičko izdanje, koje će imati vinilnu, stik, pa čak i kasetnu verziju i, kako Pejaković kaže, on i bend su nadmašili sami sebe.

"Novi album mi je najbolji do sada (smijeh). To inače muzičari kažu za svaki novi album. Šalu na stranu, stvarno smo i ja, Vojo i cijela ekipa nadmašili sami sebe. Mislio sam da je album "4 prsta" vrhunac našeg izraza i da ne možemo praviti nove promjene zvuka, a da ostanemo prepoznatljivo svoji, ispostavilo se da smo imali dobar razlog da uđemo u studio i da se to osjetilo u konačnom zvuku albuma. Ploča "Sreća i druge brige" ima 14 pjesma i jednu bonus traku, numeru "Meksikanac", koju smo ranije objavili kao singl. Album bi trebalo da dobije CD, vinilno, stik izdanje, pa čak i kasetu, za nostalgičare" rekao je on.

Sam album po njegovim riječima donio je novi korak u produbljivanju i lirskog i muzičkog izraza, jednu vrstu odgovora na vrijeme ludila u kojem svi živimo. 

ISTORIJA

Reputaciju unikatnog autora na domaćoj muzičkoj sceni Kolja je stekao već sa prvim albumom "Mama, nemoj plakati" (2002), snimljenim pod imenom Kolja i "Smak Bijelog dugmeta". Tokom prethodnih dvadeset godina Pejaković je svoj autorski izraz nastavio na podjednako izazovnom drugom albumu "Kolja" (2009). 

Uslijedio je i treći album "Grobovlasnici" (2013), da bi Kolja učvrstio kultni status kod publike i kritike odlično prihvaćenim četvrtim albumom "4 prsta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana