Kо је Teya Dora, представница Србије на Евровизији

Агенције
Kо је Teya Dora, представница Србије на Евровизији

Пјевачица Teya Dora (32)  представљаће ове године Србију на Евровизији у Малмеу.

Теодора Павловска, како јој је право име, рођена је у Бору, а своју прву пјесму, под називом "Да на мени је" је објавила 2018. године. Поред пјевања Теодора се бави и компоновањем и продукцијом. Широј јавности постала је позната својом пјесмом „Џанум“ коју је избацила 2023. године за филм "Јужни ветар убрзање".

Teya Dora је такође писала пјесме и за друге извођаче, као што су Николија, Наташа Беквалац, Јована Николић, Анастасија и Зои.

Упоредо са средњом школом у Београду је похађала и Музичку школу "Др Војислав Вучковић" на одсјеку за клавир. Павловска је затим постала стипендиста на Музичком колеџу Беркли у Бостону, гдје је студирала пјевање.Након дипломирања је једно вријеме живјела у Њујорку, а њен таленат је до изражаја и шире публике дошао у Србији.

На колеџу је била у генерацији са Чарлијем Путом. Пјевала је пратеће вокале за америчке извођаче, као што су добитници награде „Греми“ Пети Остин, Сидах Герет, Џери Ален и Валери Симпсон. У Њујорку је писала пјесме на енглеском језику у оквиру продукцијске куће ARKTK Publishing.

На музичкој сцени у Србији се пробила 2018. године са пјесмом „Нема лимита“, коју је урадила за Николију. Павловска је затим наставила да пише пјесме за за друге српске извођаче, попут „Дођи мами“ за Наташу Беквалац,“ Јасно ми је“ за Зои и „Пази се“ за Јовану Николић.

Своју пјевачку каријеру је започела синглом „Да на мени је“, који је објавила јула 2019. године за издавачку кућу Басивити. У марту 2020. године, је затим објавила „Олује“ за телевизијсу серију „Јужни ветар“.

Марта 2023. године је објавила сингл „Џанум“ за потребе телевизијске серије „Јужни ветар: На граници“. Пјесма је остварила комерцијални успјех поставши вирална на друштвеној мрежи ТикТок. Дана 22. маја Џанум је заузео четврто мјесто на глобалној топ-листи највиралнијих пјесама на Спотифају.Текст песме "Џаnум" преведен је на 189 језика широм свијета, а на „Инстаграму“, „Фејсбуку“ и „Тиктоку“ направљено је више милиона постова уз пјесму.

Teya Dora је у јуну такође постала трећи српски извођач који је прешао милион мјесечних слушалаца на том стриминг сервису, а друго двоје музичара, „Констракта“ и Лук Блек, су доживјели тај успјех непосредно након учешћа на „Пјесми Евровизије“.

Сингл се крајем априла позицинирао на шестом месту Билбордове музичке љествице у Хрватској.

Теyа Дора у неколико интервју рекла да јој је увијек тешко да пјева „Џанум“ зато што је пјесма подсјећа на трагичан губитак који је имала у животу и зато што особа коју је много волела није била жива да се радује успјеху ове пјесме.

Познато је да је прије неколико година остала без оца, и да је јој мајка Јасна њој највећа подршка.

Јасна рођену Јојић, позната је у Бору по многобројним текстовима о Бору и Тимочкој крајини које је годинама објављивала као новинар „Вечерњих новости“, али и по бројним етнолошким књигама међу којима су и књиге о влашкој магији .

Теин отац, Драган Павловски Гандра, према писању локалних медија, био је сликар и графички дизајнер кога ће Борани памтити не само по логотипима које је урадио за институције попут Музеја рударства и металургије и Музичке школе у Бору, већ и по изложбама карикатура и сјајних илустрација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана