Ko je Teya Dora, predstavnica Srbije na Evroviziji

Agencije
Ko je Teya Dora, predstavnica Srbije na Evroviziji

Pjevačica Teya Dora (32)  predstavljaće ove godine Srbiju na Evroviziji u Malmeu.

Teodora Pavlovska, kako joj je pravo ime, rođena je u Boru, a svoju prvu pjesmu, pod nazivom "Da na meni je" je objavila 2018. godine. Pored pjevanja Teodora se bavi i komponovanjem i produkcijom. Široj javnosti postala je poznata svojom pjesmom „Džanum“ koju je izbacila 2023. godine za film "Južni vetar ubrzanje".

Teya Dora je takođe pisala pjesme i za druge izvođače, kao što su Nikolija, Nataša Bekvalac, Jovana Nikolić, Anastasija i Zoi.

Uporedo sa srednjom školom u Beogradu je pohađala i Muzičku školu "Dr Vojislav Vučković" na odsjeku za klavir. Pavlovska je zatim postala stipendista na Muzičkom koledžu Berkli u Bostonu, gdje je studirala pjevanje.Nakon diplomiranja je jedno vrijeme živjela u Njujorku, a njen talenat je do izražaja i šire publike došao u Srbiji.

Na koledžu je bila u generaciji sa Čarlijem Putom. Pjevala je prateće vokale za američke izvođače, kao što su dobitnici nagrade „Gremi“ Peti Ostin, Sidah Geret, Džeri Alen i Valeri Simpson. U Njujorku je pisala pjesme na engleskom jeziku u okviru produkcijske kuće ARKTK Publishing.

Na muzičkoj sceni u Srbiji se probila 2018. godine sa pjesmom „Nema limita“, koju je uradila za Nikoliju. Pavlovska je zatim nastavila da piše pjesme za za druge srpske izvođače, poput „Dođi mami“ za Natašu Bekvalac,“ Jasno mi je“ za Zoi i „Pazi se“ za Jovanu Nikolić.

Svoju pjevačku karijeru je započela singlom „Da na meni je“, koji je objavila jula 2019. godine za izdavačku kuću Basiviti. U martu 2020. godine, je zatim objavila „Oluje“ za televizijsu seriju „Južni vetar“.

Marta 2023. godine je objavila singl „Džanum“ za potrebe televizijske serije „Južni vetar: Na granici“. Pjesma je ostvarila komercijalni uspjeh postavši viralna na društvenoj mreži TikTok. Dana 22. maja Džanum je zauzeo četvrto mjesto na globalnoj top-listi najviralnijih pjesama na Spotifaju.Tekst pesme "Džanum" preveden je na 189 jezika širom svijeta, a na „Instagramu“, „Fejsbuku“ i „Tiktoku“ napravljeno je više miliona postova uz pjesmu.

Teya Dora je u junu takođe postala treći srpski izvođač koji je prešao milion mjesečnih slušalaca na tom striming servisu, a drugo dvoje muzičara, „Konstrakta“ i Luk Blek, su doživjeli taj uspjeh neposredno nakon učešća na „Pjesmi Evrovizije“.

Singl se krajem aprila pozicinirao na šestom mestu Bilbordove muzičke ljestvice u Hrvatskoj.

Teya Dora u nekoliko intervju rekla da joj je uvijek teško da pjeva „Džanum“ zato što je pjesma podsjeća na tragičan gubitak koji je imala u životu i zato što osoba koju je mnogo volela nije bila živa da se raduje uspjehu ove pjesme.

Poznato je da je prije nekoliko godina ostala bez oca, i da je joj majka Jasna njoj najveća podrška.

Jasna rođenu Jojić, poznata je u Boru po mnogobrojnim tekstovima o Boru i Timočkoj krajini koje je godinama objavljivala kao novinar „Večernjih novosti“, ali i po brojnim etnološkim knjigama među kojima su i knjige o vlaškoj magiji .

Tein otac, Dragan Pavlovski Gandra, prema pisanju lokalnih medija, bio je slikar i grafički dizajner koga će Borani pamtiti ne samo po logotipima koje je uradio za institucije poput Muzeja rudarstva i metalurgije i Muzičke škole u Boru, već i po izložbama karikatura i sjajnih ilustracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana