Кантауторка Нора Џонс издаје студијски албум “Visions”:Снови преточени у музику са душом

Бранислав Предојевић
Кантауторка Нора Џонс издаје студијски албум “Visions”:Снови преточени у музику са душом

Славна америчка кантауторка Нора Џонс објавиће свој надолазећи девети студијски албум “Visions” 8. марта у издању чувене етикете “Blue Note”.

Ново издање стиже након три године паузе и најављено је одличним синглом “Running” који је објављен је 18. јануара. Нови албум представља сарадњу Џонсове са продуцентом и мултиинструменталистом Леоном Мичелом, познатим по свом раду у соул и фанк музици у бендовима “Шарон Џонс и Дап-Кингс” , “Менехен стрит бенду” те сарадњи са музичарима попут Лија Филдса, Чарлса Бредлија и бенда “Блек киз”. Талентована умјетница каже да је ова сарадња била органска веза што се чује у непосредном звуку албума.

- Већину пјесама смо радили на исти начин гдје сам ја била за клавиром или на гитари, а Леон је свирао бубњеве, ми смо у ствари џемовали у студију претварајући идеје у пјесме. Свиђа ми се сировост између мене и Леона Мичела, како то звучи некако гаражно, али и помало душевно, јер отуда долази, али и не превише усавршено - рекла је Џонсова.

Што се тиче наслова албума, чувена поп умјетница наводи да је већина идеја које је замислила за албум везана за њене снове и визије у њима.

- Албум свој назив дугује томе што је већина пјесама дошла усред ноћи или у тренутку непосредно прије спавања. Нумера “Running” је била једна од њих гдје сам напола заспала и некако се пробудила да је запишем - навела је Џонсова.

Осим Џонсове и Мичела на албуму су још свирали трубач Дејв Гај, басиста Џеси Марфи те бубњари Брајан Блејд и Хомер Стејнвејс.

Џонсова се поводом новог албума такође осврнула на свој деби албум “Come away with me” у част његове 20. годишњице и освајања  пет “Греми” награда 2003. године, тврдећи да се то искуство кретало од мало стресног и изазивајуће анксиозности до луде забаве, али никада није дозволила да то изврши притисак на њене будуће подухвате, снимајући музику онако како је то она осјећала, а не како је то очекивала музичка индустрија.

Албум има укупно 12 нумера, биће доступан на свим дигиталним платформама, те као физичко издање на ЦД диску и винилу. Џонсова је најавила да ће кренути на турнеју по Сјеверној Америци која почиње у прољеће у знак подршке албуму.

Каријера

Нора Џонс је америчка кантауторка и пијанисткиња рођена 1979. године у браку индијског музичара Равија Шанкара и америчке продуценткиње Сју Џонс. Освојила је бројне награде за своју музику и до 2023. године продала је више од 50 милиона плоча широм свијета. “Билборд” ју је прогласио најбољом џез умјетницом деценије 2000-их. Освојила је девет “Греми” награда, а њен деби албум “Come Away With Me”, који је био спој џеза са кантријем, блузом, фолком и попом, продат је у преко 27 милиона примјерака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана