Kantautorka Nora Džons izdaje studijski album “Visions”:Snovi pretočeni u muziku sa dušom

Branislav Predojević
Kantautorka Nora Džons izdaje studijski album “Visions”:Snovi pretočeni u muziku sa dušom

Slavna američka kantautorka Nora Džons objaviće svoj nadolazeći deveti studijski album “Visions” 8. marta u izdanju čuvene etikete “Blue Note”.

Novo izdanje stiže nakon tri godine pauze i najavljeno je odličnim singlom “Running” koji je objavljen je 18. januara. Novi album predstavlja saradnju Džonsove sa producentom i multiinstrumentalistom Leonom Mičelom, poznatim po svom radu u soul i fank muzici u bendovima “Šaron Džons i Dap-Kings” , “Menehen strit bendu” te saradnji sa muzičarima poput Lija Fildsa, Čarlsa Bredlija i benda “Blek kiz”. Talentovana umjetnica kaže da je ova saradnja bila organska veza što se čuje u neposrednom zvuku albuma.

- Većinu pjesama smo radili na isti način gdje sam ja bila za klavirom ili na gitari, a Leon je svirao bubnjeve, mi smo u stvari džemovali u studiju pretvarajući ideje u pjesme. Sviđa mi se sirovost između mene i Leona Mičela, kako to zvuči nekako garažno, ali i pomalo duševno, jer otuda dolazi, ali i ne previše usavršeno - rekla je Džonsova.

Što se tiče naslova albuma, čuvena pop umjetnica navodi da je većina ideja koje je zamislila za album vezana za njene snove i vizije u njima.

- Album svoj naziv duguje tome što je većina pjesama došla usred noći ili u trenutku neposredno prije spavanja. Numera “Running” je bila jedna od njih gdje sam napola zaspala i nekako se probudila da je zapišem - navela je Džonsova.

Osim Džonsove i Mičela na albumu su još svirali trubač Dejv Gaj, basista Džesi Marfi te bubnjari Brajan Blejd i Homer Stejnvejs.

Džonsova se povodom novog albuma takođe osvrnula na svoj debi album “Come away with me” u čast njegove 20. godišnjice i osvajanja  pet “Gremi” nagrada 2003. godine, tvrdeći da se to iskustvo kretalo od malo stresnog i izazivajuće anksioznosti do lude zabave, ali nikada nije dozvolila da to izvrši pritisak na njene buduće poduhvate, snimajući muziku onako kako je to ona osjećala, a ne kako je to očekivala muzička industrija.

Album ima ukupno 12 numera, biće dostupan na svim digitalnim platformama, te kao fizičko izdanje na CD disku i vinilu. Džonsova je najavila da će krenuti na turneju po Sjevernoj Americi koja počinje u proljeće u znak podrške albumu.

Karijera

Nora Džons je američka kantautorka i pijanistkinja rođena 1979. godine u braku indijskog muzičara Ravija Šankara i američke producentkinje Sju Džons. Osvojila je brojne nagrade za svoju muziku i do 2023. godine prodala je više od 50 miliona ploča širom svijeta. “Bilbord” ju je proglasio najboljom džez umjetnicom decenije 2000-ih. Osvojila je devet “Gremi” nagrada, a njen debi album “Come Away With Me”, koji je bio spoj džeza sa kantrijem, bluzom, folkom i popom, prodat je u preko 27 miliona primjeraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana