Изложба посвећена Шабану Бајрамовићу од 13. јуна у Њу Орлеанс џез музеју

Танјуг
Изложба посвећена Шабану Бајрамовићу од 13. јуна у Њу Орлеанс џез музеју

ЊУ ОРЛЕАНС - Изложба посвећена животу и делу Шабана Бајрамовића биће отворена у четвртак 13. јуна у најпознатијем свјетском џез музеју у Њу Орлеансу, у присуству високих америчких званица и представника српске дијаспоре, најавили су организатори.

Бајрамовић ће се наћи у друштву својих идола попут Луј Армстронга, Реј Чарлса и Џејмс Брауна, као неоспорни краљ балканског соула и блуза и свјетски краљ ромске музике. 

Поред личних предмета биће изложене и његове плоче, касете, цд издања, плакати, књиге и часописи о њему, као и његова оригинална статуета коју Нишвил џез фестивал традиционално додељује извођачима за најбољу фузију џеза са другим правцима.

Дио изложбе представљаће и фотографије неких од лауреата и добитника статуете попут Соломона Барка, Блуз Брадерса, Ал Ди Меоле и Кенди Далфер. 

Посјетиоци ће моћи да виде и кратак филм о Шабану, а преко ЉР кодова и да преслушају његове пjесме. 

На отварању ће наступити и бенд Петера Стана, ромског умjетника који деценијама живи у Њујорку и који је имао четири заједничка наступа са Шабаном током његове чувене турнеје по Америци.

Изложба је резултат петогодишњих договора директора Нишвила и директора Њу Орлеанс џез музеја Грега Ламбосија који је прошле године коначно посјетио Нишвилле фестивал и џез музеј и упознао се са животом и дјелом Шабана Бајрамовића.

Немјерљив допринос овој изложби дала је и представница Нишвила у Америци Јелена Ивањац конкретним договорима о самој поставци и визуелном индентитету изложбе. 

Изложба ће бити отворена наредних 6 мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана