Izložba posvećena Šabanu Bajramoviću od 13. juna u Nju Orleans džez muzeju

Tanjug
Izložba posvećena Šabanu Bajramoviću od 13. juna u Nju Orleans džez muzeju

NjU ORLEANS - Izložba posvećena životu i delu Šabana Bajramovića biće otvorena u četvrtak 13. juna u najpoznatijem svjetskom džez muzeju u Nju Orleansu, u prisustvu visokih američkih zvanica i predstavnika srpske dijaspore, najavili su organizatori.

Bajramović će se naći u društvu svojih idola poput Luj Armstronga, Rej Čarlsa i Džejms Brauna, kao neosporni kralj balkanskog soula i bluza i svjetski kralj romske muzike. 

Pored ličnih predmeta biće izložene i njegove ploče, kasete, cd izdanja, plakati, knjige i časopisi o njemu, kao i njegova originalna statueta koju Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje izvođačima za najbolju fuziju džeza sa drugim pravcima.

Dio izložbe predstavljaće i fotografije nekih od laureata i dobitnika statuete poput Solomona Barka, Bluz Bradersa, Al Di Meole i Kendi Dalfer. 

Posjetioci će moći da vide i kratak film o Šabanu, a preko LjR kodova i da preslušaju njegove pjesme. 

Na otvaranju će nastupiti i bend Petera Stana, romskog umjetnika koji decenijama živi u Njujorku i koji je imao četiri zajednička nastupa sa Šabanom tokom njegove čuvene turneje po Americi.

Izložba je rezultat petogodišnjih dogovora direktora Nišvila i direktora Nju Orleans džez muzeja Grega Lambosija koji je prošle godine konačno posjetio Nišville festival i džez muzej i upoznao se sa životom i djelom Šabana Bajramovića.

Nemjerljiv doprinos ovoj izložbi dala je i predstavnica Nišvila u Americi Jelena Ivanjac konkretnim dogovorima o samoj postavci i vizuelnom indentitetu izložbe. 

Izložba će biti otvorena narednih 6 mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana