Избор најбољих регионалних извођача и албума у 2022. години: Констракта у доба синглова и винила

Бранислав Предојевић
Избор најбољих регионалних извођача и албума у 2022. години: Констракта у доба синглова и винила

БАЊАЛУКА - Када је у питању регионална рок сцена годину која је за нама обиљежило је неколико ствари - Констракта, синглови и винилне плоче те неколико стварно фантастичних албума млађих снага.

 Музичарка Ана Ђурић Констракта је нумером “In corpore sano” и цијелим “Триптихом” своју герилску диверзију у поп мејнстрим “Евровизије”, (не)очекиваним успјехом претворила у атомски удар на регионалну и европску музичку сцену, чије ће се посљедице још дуго осјећати свуда, од музичког андергроунда преко великих фестивала до школских приредби и супермаркета. Сличну сингл тактику изабрало је још доста одличних музичара који су појединачним нумерама решетали публику током цијеле године, скупљајући тако пјесме за албуме, што је донијело гомилу одличних ствари попут “Отров” бенда “Артан Лили” “Имам све”, сињског састава “ М.О.Р.Т.”, “Цуримо по асфалту”, београдске поп атракције “Буч Кесиди”, “Љубимо се” талентованог поп умјетника Луке Рајића, неколико одличних синглова македонских овратника “Мизар” и сплитског хитмејкера Војка В, које ће на једном мјесту заједно можда чинити савршену албумску колекцију, али као синглови убједљиво су владали листама цијелог региона. Такође постало је јасно да је винилна носталгија почела доминирати регионалном продајом албума, јер су винилна реиздања “Хаустора”, “Идола”, “Електричног оргазма”, “Поп машине”, “Мајки” и других ветерана домаће сцене похарала топ-листе.

У тој гужви одличних синглова и великих винилних реиздања ипак се појавило неколико одличних албума, како младих тако и оних искуснијих снага. Заједно показујући да рок, поп и реп музика у класичном смислу тих појмова имају шта рећи у естрадној поплави кича и шунда, која је успјела оно у чему су сви транзицијски пројекти уједињења подбацили, а то је нажалост, да владавином неукуса масовно повежу публику од Вардара до Триглава. Наравно тиме је постало кристално јасно да је Констракта изузетак који потврђује правило, али и потврда да нада ипак опстаје у количини која је довољна, да парафразирамо наслов једног од бољих албума ове године: да се свјетла не угасе!

1. Визељ - “Не видим те од дима”  

Убитачну серију пет синглова објављених током претходне године екипа из “Визеља” појачала је са још четири нумере и спаковала албум “Не видим те од дима”, који је поменутим сингловима убједљиво најавио нови тријумф једног од најбољих српских бендова. Од деби албума преко “Хали Гали” компилације и неколико ЕП издања бенд је стигао до другог албума, који у себи спаја најбоље од пет деценија београдског андерграунда и кључних одјека глобалне музичке историје у савршени Молотовљев коктел ритма, рифова и вокала, који смртоносном ефикасношћу сипају по публици, не бројећи жртве. Звук “Визеља” могао би да буде описан модерном кованицом као што је “џангл-техно-електро-фанк-постпанк-гаражни-поп-рок”, али чему класификовати оно чему границе не значе ништа, док вас вози својим стилом, енергијом и ставом до завршног звучног помора “Умри” у којем Стоја на сешну код Миле Баса среће Хендрикса у хардкор расположењу. Уз #урликсинтисајзера!

2.  L.H.D. -”Off The Grid”

Три трећине непрежаљених сурф хероја из Сиска, “Бамби Молестерс”, наставило је даље након разлаза матичне групе под именом “L.H.D.” Слушајући њихов првенац нема мјеста туговању за оним што је било, јер је исто и данас више него живо и здраво. Бубањ, бас и гитара Хрвоја Забораца, Ладе Фурлан Заборац и Динка Томљановића надахнуто нас воде на бесконачни сурф славонском равницом, који је, да чудо буде веће, једнаке љепоте као и онај настао на пијеску калифорнијских плажа. Ријечи су ту једноставно речено, потпуно сувишне.

3. Дјеца - “Кад чујеш овај звук”  

Гаражни тандем у саставу бубањ (Бењамин Мјержва) и гитара (Бруно Жабек) кроз огољени блуз и рок образац стварају себи базични темељ за мултижанровско играње рок историјом, како би стварали њену будућност. Програмски манифестовано кроз шкрте стихове: “Знам да знаш да не могу стат, Кад чујем овај звук, ја тргам си врат”, они звучним миксом рока, близа, фанка и електронике дословно помјерају публици ноге, кичму, врат и што је прилично важно - главу. Што би рекао велики праотац ове врсте бендова: “Како тресе, лупа и удара!

4. Гује из олује - “Ко први умре нека поздрави Москрија”  

Тандем “Гује из олује” који чине дјевојке под реперским именима Бани Јамамото и Уранова Сирена, на свом албуму, крајње индикативног назива “Ко први умре нека поздрави Москрија”, попут два љута улична Шекспира сипају риме преко минималистичких битова старе школе, решетајући својим опаким фловом све мртво и живо, од Фридриха Барбаросе и Џејмса Џојса преко НАТО-а, Била Клинтона до колега са сцене. У моменту када се једна половина домаће реп сцене ваља у таблоидном блату треп фолка, а друга у самопародији, “Гује” чувају прошлост, садашњост и будућност српског хип хопа аутентичним стилом у којем нема мјеста кукавицама.

5. Шајзербитерлемон - “На дугачким пољима”

 Наставак хваљеног првенца “Иза наших зидова”, младе београдске групе “Шајзербитерлемон”, сходно њиховим називима извео је звук бенда иза зидова на отворен простор. Нове пјесме имају ненаметљив драматуршки ток, што је уз много ширу жанровску палету звука и отвореније стихове сачувало енергију и бијес првенца, али направило веома важан искорак према ширем слоју публике кроз наглашенију емотивност и комуникативност пјесама. Проблем тзв. другог албума ријешен је на крајње ефикасан начин, снимањем бољег насљедника сјајног првенца.

6. Дамир Авдић - “Mainstream Horror”

Жива легенда регионалне сцене Дамир Авдић ушао је у мејстрим на исти начин како је то чинио претходне двије деценије у дубокој алтернативи, урлајући своје бијесне стихове уз још бјешње рифове електричне гитаре. Огољено, сурово и бескомпромисно аутентично пјесничко виђење свијета, уз доста ироније и псовки (“ја не псујем, ја само тако причам”), удара дубоко испод дијафрагме, како стиховима (“пут у пакао поплочан је политичком коректношћу”, “дјецу одгајамо по законима тржишта”), тако и дисторзираним рифовима. Заборавили смо поменути да други дио Авдићевог мејнстрима носи назив хорор.

7. Канда Коџа и Небојша - “Бетон

Играјући се обрасцима постпанка, фанка, џеза и регеа на почетку каријере “Канда, Коџа и Небојша” стигли су након три деценије каријере до базичног гаражног рок звука у којем јасно чујете одјеке пређеног пута, али још јасније садашњости и будућности бенда, који не планира стати у својој мисији. И да будемо искрени, док снима одличне албуме попут “Бетона” нема ни разлога за заустављање.

;

8. Eyesburn - “Troops Of Light”

Количина талента и енергије, коју је екипа из бенда “Eyesburn” страћила претходне двије деценије борећи се против властитих демонима умјесто са музиком тјера на жаљење када чујете албум “Troops Of Light”. Савршен спој бијелог и црног звука уз свирачку виртуозност и надахнуте стихове наставља тамо гдје су стали прије десет година, а то је без било какве дилеме, свјетски кросовер рок звук из срца урбаног Вавилона под именом Београд.

9. LVC'z - “Lights Out At Never”  

Бенд ветерана домаће рок сцене под вођством Александра Жикића, гитаристе култног београдских састава “С.Т.Р.А.Х.” и доајена српског рок новинарства, самоувјерено плови водама базичног рок звука од рокабилија преко ритам и блуза до американе, осјећајући се тамо као велика бијела ајкула у дубоком океану. Значи снажно, сигурно и крајње опасно, али то можете сазнати само ако имате храбрости да запливате са њима.

10. Џа или Бу - “Јасно и гласно”

Ветерани српске панк сцене на свом новом албуму раде исто оно што су радили претходне четири деценије, свирају панкерски енергично и хард рокерски бучно, док фронтмен Сабљар урла своје графитне стихове о побуни, револуцији и слободи. Можда нам на моменте фали оног бритког хумора са почетака каријере, али треба бити искрен и признати, коме је до зезања, када систем полако, али сигурно, мрви наше животе на свом путу до коначне побједе, али то наравно, не значи да се морамо предати без борбе. Јасно и гласно, до посљедњег даха.

Испод црте

У овом би­ра­њу нај­бо­љих ал­бу­ма из ре­ги­о­на ис­под цр­те оста­ло је до­ста за­ни­мљи­вих оства­ре­ња, од нојз раз­би­ја­чи­на пре­ко ре­па и пост рок ди­вер­зи­ја до па­у­ер поп зву­ка у мо­дер­ном ту­ма­че­њу. Ре­до­сли­јед је на­су­ми­чан, али ква­ли­тет је вр­хун­ски.

"###" - "На­сил­но"

"Ур­бан ин­стикт" -"Би­јес"

"Зе­нит Зед" - "Такт у ста­клу"

"Б-Ма­тер" - "Б-Ма­тер"

"Ни­хил" - "Ша­ман ре­сав­ски"

"Sle­ep­he­ads" - "We're ОК"

"Se­i­ne" - "На­и­зуст"

"Спејс Нок­си"- "Ку­ћа за­ба­ве"

"Тidal Pull" - "Увод у про­ма­тра­ње цви­је­ћа при пу­ној бр­зи­ни"

"Драм" - "Пре­ви­ше све­га"

"Сје­ве­ро­за­пад" - "По­мр­чи­на"

"Fi­re In Ca­i­ro" - "High De­gre­es"

"Ли­ра Ве­га" - "По­сле­ди­це ра­да 1"

Ј. Р. Аугуст - Still Wa­ters

"Шум­ски" -"Ко­ло­ба­ри"

Ајс Ни­гру­тин и Смо­ке Мар­де­ља­но - "Кад го­ве­да утих­ну"

"Храм"- "Би­јес"

"Стил­нес" - "Коц­ка је окру­гла"

"Nort­hern Re­vi­val" - "Моdification"

Едо Ма­ај­ка - "Моћ­но"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана