Izbor najboljih regionalnih izvođača i albuma u 2022. godini: Konstrakta u doba singlova i vinila

Branislav Predojević
Izbor najboljih regionalnih izvođača i albuma u 2022. godini: Konstrakta u doba singlova i vinila

BANjALUKA - Kada je u pitanju regionalna rok scena godinu koja je za nama obilježilo je nekoliko stvari - Konstrakta, singlovi i vinilne ploče te nekoliko stvarno fantastičnih albuma mlađih snaga.

 Muzičarka Ana Đurić Konstrakta je numerom “In corpore sano” i cijelim “Triptihom” svoju gerilsku diverziju u pop mejnstrim “Evrovizije”, (ne)očekivanim uspjehom pretvorila u atomski udar na regionalnu i evropsku muzičku scenu, čije će se posljedice još dugo osjećati svuda, od muzičkog andergrounda preko velikih festivala do školskih priredbi i supermarketa. Sličnu singl taktiku izabralo je još dosta odličnih muzičara koji su pojedinačnim numerama rešetali publiku tokom cijele godine, skupljajući tako pjesme za albume, što je donijelo gomilu odličnih stvari poput “Otrov” benda “Artan Lili” “Imam sve”, sinjskog sastava “ M.O.R.T.”, “Curimo po asfaltu”, beogradske pop atrakcije “Buč Kesidi”, “Ljubimo se” talentovanog pop umjetnika Luke Rajića, nekoliko odličnih singlova makedonskih ovratnika “Mizar” i splitskog hitmejkera Vojka V, koje će na jednom mjestu zajedno možda činiti savršenu albumsku kolekciju, ali kao singlovi ubjedljivo su vladali listama cijelog regiona. Takođe postalo je jasno da je vinilna nostalgija počela dominirati regionalnom prodajom albuma, jer su vinilna reizdanja “Haustora”, “Idola”, “Električnog orgazma”, “Pop mašine”, “Majki” i drugih veterana domaće scene poharala top-liste.

U toj gužvi odličnih singlova i velikih vinilnih reizdanja ipak se pojavilo nekoliko odličnih albuma, kako mladih tako i onih iskusnijih snaga. Zajedno pokazujući da rok, pop i rep muzika u klasičnom smislu tih pojmova imaju šta reći u estradnoj poplavi kiča i šunda, koja je uspjela ono u čemu su svi tranzicijski projekti ujedinjenja podbacili, a to je nažalost, da vladavinom neukusa masovno povežu publiku od Vardara do Triglava. Naravno time je postalo kristalno jasno da je Konstrakta izuzetak koji potvrđuje pravilo, ali i potvrda da nada ipak opstaje u količini koja je dovoljna, da parafraziramo naslov jednog od boljih albuma ove godine: da se svjetla ne ugase!

1. Vizelj - “Ne vidim te od dima”  

Ubitačnu seriju pet singlova objavljenih tokom prethodne godine ekipa iz “Vizelja” pojačala je sa još četiri numere i spakovala album “Ne vidim te od dima”, koji je pomenutim singlovima ubjedljivo najavio novi trijumf jednog od najboljih srpskih bendova. Od debi albuma preko “Hali Gali” kompilacije i nekoliko EP izdanja bend je stigao do drugog albuma, koji u sebi spaja najbolje od pet decenija beogradskog andergraunda i ključnih odjeka globalne muzičke istorije u savršeni Molotovljev koktel ritma, rifova i vokala, koji smrtonosnom efikasnošću sipaju po publici, ne brojeći žrtve. Zvuk “Vizelja” mogao bi da bude opisan modernom kovanicom kao što je “džangl-tehno-elektro-fank-postpank-garažni-pop-rok”, ali čemu klasifikovati ono čemu granice ne znače ništa, dok vas vozi svojim stilom, energijom i stavom do završnog zvučnog pomora “Umri” u kojem Stoja na sešnu kod Mile Basa sreće Hendriksa u hardkor raspoloženju. Uz #urliksintisajzera!

2.  L.H.D. -”Off The Grid”

Tri trećine neprežaljenih surf heroja iz Siska, “Bambi Molesters”, nastavilo je dalje nakon razlaza matične grupe pod imenom “L.H.D.” Slušajući njihov prvenac nema mjesta tugovanju za onim što je bilo, jer je isto i danas više nego živo i zdravo. Bubanj, bas i gitara Hrvoja Zaboraca, Lade Furlan Zaborac i Dinka Tomljanovića nadahnuto nas vode na beskonačni surf slavonskom ravnicom, koji je, da čudo bude veće, jednake ljepote kao i onaj nastao na pijesku kalifornijskih plaža. Riječi su tu jednostavno rečeno, potpuno suvišne.

3. Djeca - “Kad čuješ ovaj zvuk”  

Garažni tandem u sastavu bubanj (Benjamin Mjeržva) i gitara (Bruno Žabek) kroz ogoljeni bluz i rok obrazac stvaraju sebi bazični temelj za multižanrovsko igranje rok istorijom, kako bi stvarali njenu budućnost. Programski manifestovano kroz škrte stihove: “Znam da znaš da ne mogu stat, Kad čujem ovaj zvuk, ja trgam si vrat”, oni zvučnim miksom roka, bliza, fanka i elektronike doslovno pomjeraju publici noge, kičmu, vrat i što je prilično važno - glavu. Što bi rekao veliki praotac ove vrste bendova: “Kako trese, lupa i udara!

4. Guje iz oluje - “Ko prvi umre neka pozdravi Moskrija”  

Tandem “Guje iz oluje” koji čine djevojke pod reperskim imenima Bani Jamamoto i Uranova Sirena, na svom albumu, krajnje indikativnog naziva “Ko prvi umre neka pozdravi Moskrija”, poput dva ljuta ulična Šekspira sipaju rime preko minimalističkih bitova stare škole, rešetajući svojim opakim flovom sve mrtvo i živo, od Fridriha Barbarose i Džejmsa Džojsa preko NATO-a, Bila Klintona do kolega sa scene. U momentu kada se jedna polovina domaće rep scene valja u tabloidnom blatu trep folka, a druga u samoparodiji, “Guje” čuvaju prošlost, sadašnjost i budućnost srpskog hip hopa autentičnim stilom u kojem nema mjesta kukavicama.

5. Šajzerbiterlemon - “Na dugačkim poljima”

 Nastavak hvaljenog prvenca “Iza naših zidova”, mlade beogradske grupe “Šajzerbiterlemon”, shodno njihovim nazivima izveo je zvuk benda iza zidova na otvoren prostor. Nove pjesme imaju nenametljiv dramaturški tok, što je uz mnogo širu žanrovsku paletu zvuka i otvorenije stihove sačuvalo energiju i bijes prvenca, ali napravilo veoma važan iskorak prema širem sloju publike kroz naglašeniju emotivnost i komunikativnost pjesama. Problem tzv. drugog albuma riješen je na krajnje efikasan način, snimanjem boljeg nasljednika sjajnog prvenca.

6. Damir Avdić - “Mainstream Horror”

Živa legenda regionalne scene Damir Avdić ušao je u mejstrim na isti način kako je to činio prethodne dvije decenije u dubokoj alternativi, urlajući svoje bijesne stihove uz još bješnje rifove električne gitare. Ogoljeno, surovo i beskompromisno autentično pjesničko viđenje svijeta, uz dosta ironije i psovki (“ja ne psujem, ja samo tako pričam”), udara duboko ispod dijafragme, kako stihovima (“put u pakao popločan je političkom korektnošću”, “djecu odgajamo po zakonima tržišta”), tako i distorziranim rifovima. Zaboravili smo pomenuti da drugi dio Avdićevog mejnstrima nosi naziv horor.

7. Kanda Kodža i Nebojša - “Beton

Igrajući se obrascima postpanka, fanka, džeza i regea na početku karijere “Kanda, Kodža i Nebojša” stigli su nakon tri decenije karijere do bazičnog garažnog rok zvuka u kojem jasno čujete odjeke pređenog puta, ali još jasnije sadašnjosti i budućnosti benda, koji ne planira stati u svojoj misiji. I da budemo iskreni, dok snima odlične albume poput “Betona” nema ni razloga za zaustavljanje.

;

8. Eyesburn - “Troops Of Light”

Količina talenta i energije, koju je ekipa iz benda “Eyesburn” straćila prethodne dvije decenije boreći se protiv vlastitih demonima umjesto sa muzikom tjera na žaljenje kada čujete album “Troops Of Light”. Savršen spoj bijelog i crnog zvuka uz sviračku virtuoznost i nadahnute stihove nastavlja tamo gdje su stali prije deset godina, a to je bez bilo kakve dileme, svjetski krosover rok zvuk iz srca urbanog Vavilona pod imenom Beograd.

9. LVC'z - “Lights Out At Never”  

Bend veterana domaće rok scene pod vođstvom Aleksandra Žikića, gitariste kultnog beogradskih sastava “S.T.R.A.H.” i doajena srpskog rok novinarstva, samouvjereno plovi vodama bazičnog rok zvuka od rokabilija preko ritam i bluza do amerikane, osjećajući se tamo kao velika bijela ajkula u dubokom okeanu. Znači snažno, sigurno i krajnje opasno, ali to možete saznati samo ako imate hrabrosti da zaplivate sa njima.

10. Dža ili Bu - “Jasno i glasno”

Veterani srpske pank scene na svom novom albumu rade isto ono što su radili prethodne četiri decenije, sviraju pankerski energično i hard rokerski bučno, dok frontmen Sabljar urla svoje grafitne stihove o pobuni, revoluciji i slobodi. Možda nam na momente fali onog britkog humora sa početaka karijere, ali treba biti iskren i priznati, kome je do zezanja, kada sistem polako, ali sigurno, mrvi naše živote na svom putu do konačne pobjede, ali to naravno, ne znači da se moramo predati bez borbe. Jasno i glasno, do posljednjeg daha.

Ispod crte

U ovom bi­ra­nju naj­bo­ljih al­bu­ma iz re­gi­o­na is­pod cr­te osta­lo je do­sta za­ni­mlji­vih ostva­re­nja, od nojz raz­bi­ja­či­na pre­ko re­pa i post rok di­ver­zi­ja do pa­u­er pop zvu­ka u mo­der­nom tu­ma­če­nju. Re­do­sli­jed je na­su­mi­čan, ali kva­li­tet je vr­hun­ski.

"###" - "Na­sil­no"

"Ur­ban in­stikt" -"Bi­jes"

"Ze­nit Zed" - "Takt u sta­klu"

"B-Ma­ter" - "B-Ma­ter"

"Ni­hil" - "Ša­man re­sav­ski"

"Sle­ep­he­ads" - "We're OK"

"Se­i­ne" - "Na­i­zust"

"Spejs Nok­si"- "Ku­ća za­ba­ve"

"Tidal Pull" - "Uvod u pro­ma­tra­nje cvi­je­ća pri pu­noj br­zi­ni"

"Dram" - "Pre­vi­še sve­ga"

"Sje­ve­ro­za­pad" - "Po­mr­či­na"

"Fi­re In Ca­i­ro" - "High De­gre­es"

"Li­ra Ve­ga" - "Po­sle­di­ce ra­da 1"

J. R. August - Still Wa­ters

"Šum­ski" -"Ko­lo­ba­ri"

Ajs Ni­gru­tin i Smo­ke Mar­de­lja­no - "Kad go­ve­da utih­nu"

"Hram"- "Bi­jes"

"Stil­nes" - "Koc­ka je okru­gla"

"Nort­hern Re­vi­val" - "Modification"

Edo Ma­aj­ka - "Moć­no"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana