Хорски фестивал у Бијељини од 16. до 18. октобра

Срна
Хорски фестивал у Бијељини од 16. до 18. октобра

БИЈЕЉИНА - Међународни хорски фестивал “Мајске музичке свечаности” у Бијељини, послије 18 успјешних година, први пут неће бити одржан у мају због пандемије вируса корона, већ од 16. до 18. октобра, рекао је портпарол хора “Србадија” Стеван Чукић.

Чукић подсјећа да овај хорски фестивал има девет такмичарских категорија за ансамбле - мјешовити и мјешовити камерни хорови, православна духовна музика, дјечији, женски и мушки хорови, ансамбли са традиционалном музиком, вокални ансамбли и вокално-инструментални ансамбли.

- У оквиру Фестивала одржава се и такмичење соло пјевача по старосним категоријама, а осим такмичарског, Фестивал има и ревијални дио програма, у оквиру кога се одржавају различити семинари, радионице, научна предавања, концерти духовне и традиционалне музике и друго”, наводи портпарол “Србадија”.

Чукић каже да је значај овог фестивала вишеструк, да је то прије свега највећи културни догађај у Бијељини, са најдужом традицијом, јединствен празник музике, у којем има за свакога понешто.

Он наглашава да “Мајске музичке свечаности” имају велики значај и у туристичком смислу јер из године у годину окупља више од 1.000 хорских пјевача, диригената и соло пјевача који носе лијепе успомене из Бијељине.

То је прилика и да се стекну нека нова сазнања, прилика да се размијене искуства и остваре нови контакти, али што је најважније, прилика да се упознамо и дружимо у прелијепој атмосфери. Значај Фестивала велики је и због чињенице, да је идеја нашег умјетничког директора професора Десанке Тракиловић и добра организација нашег фестивала навела друге градове у земљи и региону да покрену сличне догађаје, на шта смо веома поносни - навео је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана