Horski festival u Bijeljini od 16. do 18. oktobra

Srna
Horski festival u Bijeljini od 16. do 18. oktobra

BIJELjINA - Međunarodni horski festival “Majske muzičke svečanosti” u Bijeljini, poslije 18 uspješnih godina, prvi put neće biti održan u maju zbog pandemije virusa korona, već od 16. do 18. oktobra, rekao je portparol hora “Srbadija” Stevan Čukić.

Čukić podsjeća da ovaj horski festival ima devet takmičarskih kategorija za ansamble - mješoviti i mješoviti kamerni horovi, pravoslavna duhovna muzika, dječiji, ženski i muški horovi, ansambli sa tradicionalnom muzikom, vokalni ansambli i vokalno-instrumentalni ansambli.

- U okviru Festivala održava se i takmičenje solo pjevača po starosnim kategorijama, a osim takmičarskog, Festival ima i revijalni dio programa, u okviru koga se održavaju različiti seminari, radionice, naučna predavanja, koncerti duhovne i tradicionalne muzike i drugo”, navodi portparol “Srbadija”.

Čukić kaže da je značaj ovog festivala višestruk, da je to prije svega najveći kulturni događaj u Bijeljini, sa najdužom tradicijom, jedinstven praznik muzike, u kojem ima za svakoga ponešto.

On naglašava da “Majske muzičke svečanosti” imaju veliki značaj i u turističkom smislu jer iz godine u godinu okuplja više od 1.000 horskih pjevača, dirigenata i solo pjevača koji nose lijepe uspomene iz Bijeljine.

To je prilika i da se steknu neka nova saznanja, prilika da se razmijene iskustva i ostvare novi kontakti, ali što je najvažnije, prilika da se upoznamo i družimo u prelijepoj atmosferi. Značaj Festivala veliki je i zbog činjenice, da je ideja našeg umjetničkog direktora profesora Desanke Trakilović i dobra organizacija našeg festivala navela druge gradove u zemlji i regionu da pokrenu slične događaje, na šta smo veoma ponosni - naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana