Холанђани одсвирали “У лијепом старом граду Вишеграду”

Данко Кузмановић
Холанђани одсвирали “У лијепом старом граду Вишеграду”

Бањалука - Постоји један инструмент који је за нијансу дивнији од других. То је за мене виолончело. То кажем јер је звук виолончела тако близу човјековом гласу и само оно може дочарати све емоције.

Казао је ово диригент Гудачког омладинског оркестра “Хајдн”, који је наступио у концертној дворани Банског двора Културног центра, Јан Ипе Нота, најављујући композицију “Анданте кантабиле” Петра Иљича Чајковског коју је уз пратњу оркестра на виолончелу извела петнаестогодишња виолончелисткиња Маре Кеја.

Диригент је, иначе, и члан Сјевернохоландског симфонијског оркестра и професор у Конзерваторијуму “Принце Цлаус Гронинген” и Краљевском конзерваторијуму Хаг.

Посебна занимљивост на концерту је био тренутак када се са бине зачула свима добро позната композиција “У лијепом старом граду Вишеграду” уз коју је комплетна публика пјевала и држала такт својим длановима. Поред поменуте композиције, на репертоару су била нека од најпознатијих дјела за гудачки оркестар као што су “Антицхе Данзе ед Арие” Оторина Респиђија, “Концерт за виолину у Це-дуру” Јозефа Хајдна по коме оркестар носи назив, већ поменута “Анданте кантабиле” Петра Иљича Чајковског као и “Серенада за гудачки оркестар у Е-дуру”  великог чешког композитора Антоњина Дворжака.

Солисткиња Азра Рустемпашић, која је извела Хајднов “Концерт за виолину”, је једина чланица овог оркестра с наших простора.

- Већ пет година сам у оркестру и раније сам им говорила како би лијепо било да одемо у БиХ да свирамо. Иначе, долазим можда четири пута годишње овдје и много волим бити овдје. Наговарала сам их дуго и, ево, дошли смо - казала је Рустемпашићева.

Виолинисткиња је додала и да је одушевљена предивном двораном Банског двора.

- Ово је једна од најљепших дворана у којој сам наступила. Акустика је предивна. Концерт је био супер и публика је невјероватно дивна. Ова земља се културно потпуно разликује од Холандије, нисмо навикли на то - рекла је Рустемпашићева.

У саставу оркестра су талентовани гудачи старости од 12 до 19 година. Оркестар је основан прије тридесет година с намјером да подстиче развој младих талентованих људи и њиховог свирања, које је у складу са европском музичком традицијом. То се, између осталог, остварује уз подршку припремног ансамбла, те кроз њихово учешће у активностима на пољу камерне музике.

Оркестар је током свог постојања стекао међународно признање и освојио неколико награда на различитим такмичењима.

Турнеја

Ово је био претпосљедњи концерт у БиХ након кога се враћају у Холандију.

- Одсвирали смо већ неколико концерата у држави. Свирали смо у Мостару, Травнику, Јајцу и Бугојну. Сви су се заљубили у наше крајеве. Вратићемо се сигурно, али вјероватно не сљедеће године - истакла је виолинисткиња Азра Рустемпашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана