Holanđani odsvirali “U lijepom starom gradu Višegradu”

Danko Kuzmanović
Holanđani odsvirali “U lijepom starom gradu Višegradu”

Banjaluka - Postoji jedan instrument koji je za nijansu divniji od drugih. To je za mene violončelo. To kažem jer je zvuk violončela tako blizu čovjekovom glasu i samo ono može dočarati sve emocije.

Kazao je ovo dirigent Gudačkog omladinskog orkestra “Hajdn”, koji je nastupio u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra, Jan Ipe Nota, najavljujući kompoziciju “Andante kantabile” Petra Iljiča Čajkovskog koju je uz pratnju orkestra na violončelu izvela petnaestogodišnja violončelistkinja Mare Keja.

Dirigent je, inače, i član Sjevernoholandskog simfonijskog orkestra i profesor u Konzervatorijumu “Prince Claus Groningen” i Kraljevskom konzervatorijumu Hag.

Posebna zanimljivost na koncertu je bio trenutak kada se sa bine začula svima dobro poznata kompozicija “U lijepom starom gradu Višegradu” uz koju je kompletna publika pjevala i držala takt svojim dlanovima. Pored pomenute kompozicije, na repertoaru su bila neka od najpoznatijih djela za gudački orkestar kao što su “Antiche Danze ed Arie” Otorina Respiđija, “Koncert za violinu u Ce-duru” Jozefa Hajdna po kome orkestar nosi naziv, već pomenuta “Andante kantabile” Petra Iljiča Čajkovskog kao i “Serenada za gudački orkestar u E-duru”  velikog češkog kompozitora Antonjina Dvoržaka.

Solistkinja Azra Rustempašić, koja je izvela Hajdnov “Koncert za violinu”, je jedina članica ovog orkestra s naših prostora.

- Već pet godina sam u orkestru i ranije sam im govorila kako bi lijepo bilo da odemo u BiH da sviramo. Inače, dolazim možda četiri puta godišnje ovdje i mnogo volim biti ovdje. Nagovarala sam ih dugo i, evo, došli smo - kazala je Rustempašićeva.

Violinistkinja je dodala i da je oduševljena predivnom dvoranom Banskog dvora.

- Ovo je jedna od najljepših dvorana u kojoj sam nastupila. Akustika je predivna. Koncert je bio super i publika je nevjerovatno divna. Ova zemlja se kulturno potpuno razlikuje od Holandije, nismo navikli na to - rekla je Rustempašićeva.

U sastavu orkestra su talentovani gudači starosti od 12 do 19 godina. Orkestar je osnovan prije trideset godina s namjerom da podstiče razvoj mladih talentovanih ljudi i njihovog sviranja, koje je u skladu sa evropskom muzičkom tradicijom. To se, između ostalog, ostvaruje uz podršku pripremnog ansambla, te kroz njihovo učešće u aktivnostima na polju kamerne muzike.

Orkestar je tokom svog postojanja stekao međunarodno priznanje i osvojio nekoliko nagrada na različitim takmičenjima.

Turneja

Ovo je bio pretposljednji koncert u BiH nakon koga se vraćaju u Holandiju.

- Odsvirali smo već nekoliko koncerata u državi. Svirali smo u Mostaru, Travniku, Jajcu i Bugojnu. Svi su se zaljubili u naše krajeve. Vratićemo se sigurno, ali vjerovatno ne sljedeće godine - istakla je violinistkinja Azra Rustempašić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana