Хармоника није осуђена само на народну музику

Данко Кузмановић
Хармоника није осуђена само на народну музику

Бањалука - Још један занимљив концерт одржан је у Арт дворишту Банског двора Културног центра, а у питању је концерт камерног трија “БарабаР” који има помало неуобичајен састав који чине виолинисткиња, хармоникаш и перкусиониста.

“БарабаР трио” чине Љубица Црнобрња (виолина), Огњен Јањанин (хармоника) и Зоран Вујић (перкусије).

Ове музичаре спојиле су сличне идеје и потреба да кроз музику представе своју умјетничку визију.Хармоникаш Огњен Јањанин је дефинитивно показао да хармоника није осуђена на народну музику.

- Љубица је дошла на идеју да се окупимо пошто је имала веће неке композиције за виолину и хармонику. То је била њена идеја прије неких годину дана - рекао је Јањанин.

У првом дијелу концерта представили су се ауторским композицијама, док су у другом дијелу наступа извели популарне нумере, као што су у “Nothing else matters”, “Human”, као и популарне валцере.

Захваљујући инструментима којима владају, као што су виолина, хармоника и перкусије овај трио има неограничене могућности изражавања што их чини јединственим.

- Наш репертоар је веома шаролик и креће се од ауторске музике инспирисане домаћим фолклором, преко француских валцера, џез сдарда као и кавера познатих пјесама. Репертоар прилагођавамо простору у којем наступамо - казао је Јањанин.

- У Љубичиним композицијама има свачега. У првој њеној композицији коју смо свирали, а која се зове “Севдах оро” она је покушала да искомбинује босански севдах са македонским ором. Тако да имамо ту један микс и спорог и брзог. А и иначе смо ишли на сензибилнију музику, јер је амбијенталнија за неке клупске свирке - објаснио је Јањанин.

Свирањем других жанрова на хармоници се популаризују и хармоника и друге врсте квалитетне музике.

- Реакције публике су увијек боље на обраде, али то је некако и логично. И мислим да не треба бјежати од такве музике, јер на тај начин се популаризује и та музика, али и хармоника као инструмент. Јер заиста је необично чути Металику на хармоници - истакао је Јањанин.

Јањанин је похвалио и рад Банског двора Културног центра који је популарисао многе саставе откад постоји Арт двориште.

- У Бањалуци би могло да буде и више публике и више свирки. Али то се може поправити на више начина, али прво едукацијом. Ми смо са медија затрпани кичом и шундом и онда је јако тешко да било каква квалитетна музика допре до људи, а самим тим људи не знају гдје треба да дођу да чују. Ово што Бански двор ради је одлично и концерти су посјећени - закључио је Јањанин.

 

Случајан избор

За хармонику се, како је рекао Јањанин, случајно одлучио. - Мој први избор је била гитара 1993. године. када сам уписивао музичку школу. Дефинитивно нисам погријешио и кроз школовање сам спознао да је то тај инструмент. Хармоника је заиста мој живот. Студирао сам у Словачкој гдје се хармоника много више користи у другим жанровима него што је то случај код нас. Мени је то помало мучно код нас што имамо стереотип да је хармоника сељачки инструмент. Али има нас који се трудимо да срушимо те стереотипе - навео је Јањанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана