Фестивал музике “Јесења соната” отворен у Бањалуци: Култура сада потребнија више него икад

М. М.
Фестивал музике “Јесења соната” отворен у Бањалуци: Култура сада потребнија више него икад

Бањалука - Концертом камерног састава “Камерата академика” из Новог Сада вечерас је у концертној дворани Банског двора Културног центра почео 3. Интернационални музички фестивал “Јесења соната.

-У несвакидашњим околностима, тзв. нове нормалности, Бански двор је успио да организује треће издање фестивала “Јесења соната”. Овогодишња организација била је посебно велики изазов за све нас, али ни у једном тренутку нисмо размишљали да одустанемо. Све ово вријеме, откад смо почели да радимо, шаљемо поруку да живот не смије да стане. Култура је данас потребнија више него икада. Било је велико интересовање публике за фестивал, веће него  што је капацитет дозволио – казао је директор Банског двора Културног центра Младен Матовић и додао да ће, за све оне који нису успјели да дођу до своје фестивалске улазнице, сваке вечери фестивала бити омогућен лајв стрим на званичном “Јутјуб” налогу Банског двора.

На наступу камерног оркестра “Камерата академика”, публика је имала прилику да чује композиције попут “Серенаде за гудаче оп. 20” Едварда Елгара, “Павану за преминулу инфанткињу, аранжман за виолу и гудаче” Мориса Равела, “Румунске игре” Беле Бартока, али и “Цинема Парадисо”, Енија Мориконеа.

- Бански двор је једна од мојих омиљених сала и драго ми је што наступамо овде. Надам се да је публика уживала као и ми, јер је нама, заиста, сваки тон уживање – навео је умјетнички руководилац “Камерате академике” Марко Милетић, који је наступио и као солиста на виолончелу.

Као солиста на виоли, приликом свирања композиције Мориса Равела наступио је Јожеф Бисак.

У оквиру друге фестивалске вечери, сутра навече у 20 часова наступиће трио” Аура” из Македоније.

Фестивал ће трајати до недјеље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана