Festival muzike “Jesenja sonata” otvoren u Banjaluci: Kultura sada potrebnija više nego ikad

M. M.
Festival muzike “Jesenja sonata” otvoren u Banjaluci: Kultura sada potrebnija više nego ikad

Banjaluka - Koncertom kamernog sastava “Kamerata akademika” iz Novog Sada večeras je u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra počeo 3. Internacionalni muzički festival “Jesenja sonata.

-U nesvakidašnjim okolnostima, tzv. nove normalnosti, Banski dvor je uspio da organizuje treće izdanje festivala “Jesenja sonata”. Ovogodišnja organizacija bila je posebno veliki izazov za sve nas, ali ni u jednom trenutku nismo razmišljali da odustanemo. Sve ovo vrijeme, otkad smo počeli da radimo, šaljemo poruku da život ne smije da stane. Kultura je danas potrebnija više nego ikada. Bilo je veliko interesovanje publike za festival, veće nego  što je kapacitet dozvolio – kazao je direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović i dodao da će, za sve one koji nisu uspjeli da dođu do svoje festivalske ulaznice, svake večeri festivala biti omogućen lajv strim na zvaničnom “Jutjub” nalogu Banskog dvora.

Na nastupu kamernog orkestra “Kamerata akademika”, publika je imala priliku da čuje kompozicije poput “Serenade za gudače op. 20” Edvarda Elgara, “Pavanu za preminulu infantkinju, aranžman za violu i gudače” Morisa Ravela, “Rumunske igre” Bele Bartoka, ali i “Cinema Paradiso”, Enija Morikonea.

- Banski dvor je jedna od mojih omiljenih sala i drago mi je što nastupamo ovde. Nadam se da je publika uživala kao i mi, jer je nama, zaista, svaki ton uživanje – naveo je umjetnički rukovodilac “Kamerate akademike” Marko Miletić, koji je nastupio i kao solista na violončelu.

Kao solista na violi, prilikom sviranja kompozicije Morisa Ravela nastupio je Jožef Bisak.

U okviru druge festivalske večeri, sutra naveče u 20 časova nastupiće trio” Aura” iz Makedonije.

Festival će trajati do nedjelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana