Етно-група “Ива” у понедјељак наступа у Бањалуци: Музичко благо Балкана у савременом руху

Миланка Митрић
Етно-група “Ива” у понедјељак наступа у Бањалуци: Музичко благо Балкана у савременом руху

БАЊАЛУКА – Након бројних наступа по градовима широм Републике Српске и Србије, добојска етно-група “Ива” у понедјељак ће наступити и у Бањалуци.

Концерт под називом “Музички калеидоскоп” биће одржан у концертној дворани Банског двора Културног центра, са почетком у 20 часова.

У оквиру турнеје група “Ива” је већ наступила у Мркоњић Граду и Приједору, а планирани су наступи и у Добоју и Смедеревској Паланци. Концерт у Добоју биће одржан у сриједу у великој сали Центра за културу и образовање Добој, а почеће у 20 часова.

- Име “Музички калеидоскоп” настало је из разлога што етно-група “Ива” музичке слике оригиналних и аутентичних напева мења кроз свој поглед и своје виђење, тако да публика има прилику да гледа музику и њене промене у зависности од других елемената. Други елементи су музички - хармонија и ритмови који улазе из других култура. Ми се бавимо ворлд мјузиком или етно фузијом, што је фузија више стилова, као што је народне или уметничке музике, џез и рок музике. То и јесте карактеристика етно-групе “Ива” последњих седам-осам година - казао је  за “Глас Српске” умјетнички руководилац етно-групе “Ива” из Добоја Саша Павловић и додао да је све почело као “Етно фјужн прело”, те је касније пројекат назван “Музички караван”, да би на крају био створен “Музички калеидоскоп”.

Како је он нагласио, ово је јубиларна година за етно-групу “Ива”, која обиљежава петнаест година постојања.

- Концерти су у знаку обележавања јубилеја, 15 година постојања и концертне делатности етно-групе “Ива”, те десет година сарадње са Министарством просвете и културе. У континуитету они подржавају овај пројекат који је имао исти концепт другачијег назива - рекао је Павловић.

“Музички калеидоскоп” за главни циљ има очување и промовисање традиционалног музичког блага Балкана у савременом руху и аранжманима.

- Прилика да се и медијски промовише традиционална музика кроз савремено музичко изражавања директно ће утицати и на проширење музичке сцене и популаризацију овог новог жанра музике на простору РС, а самим тим утицаће и на повећање публике за наведени музички жанр. Како пројекат садржи и едукативни део који указује на богатство и лепоту музичког блага нашег народа, али и могућности савремене заштите и неговања културног наслеђа, кроз наведене активности анимирала би се деца и омладина да се активно и у што већем броју учлањују у музичке секције те поштују и чувају традиционалну музику са ових простора - стоји у опису пројекта.

Пјевачка група Катедре за етномузикологију Академије умјетности Универзитета у Бањалуци биће гости концерта.

Бесплатне позивнице за концерт сви заинтересовани могу да преузму на билетарници Банског двора од 10 до 18 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана