Etno-grupa “Iva” u ponedjeljak nastupa u Banjaluci: Muzičko blago Balkana u savremenom ruhu

Milanka Mitrić
Etno-grupa “Iva” u ponedjeljak nastupa u Banjaluci: Muzičko blago Balkana u savremenom ruhu

BANjALUKA – Nakon brojnih nastupa po gradovima širom Republike Srpske i Srbije, dobojska etno-grupa “Iva” u ponedjeljak će nastupiti i u Banjaluci.

Koncert pod nazivom “Muzički kaleidoskop” biće održan u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra, sa početkom u 20 časova.

U okviru turneje grupa “Iva” je već nastupila u Mrkonjić Gradu i Prijedoru, a planirani su nastupi i u Doboju i Smederevskoj Palanci. Koncert u Doboju biće održan u srijedu u velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje Doboj, a počeće u 20 časova.

- Ime “Muzički kaleidoskop” nastalo je iz razloga što etno-grupa “Iva” muzičke slike originalnih i autentičnih napeva menja kroz svoj pogled i svoje viđenje, tako da publika ima priliku da gleda muziku i njene promene u zavisnosti od drugih elemenata. Drugi elementi su muzički - harmonija i ritmovi koji ulaze iz drugih kultura. Mi se bavimo vorld mjuzikom ili etno fuzijom, što je fuzija više stilova, kao što je narodne ili umetničke muzike, džez i rok muzike. To i jeste karakteristika etno-grupe “Iva” poslednjih sedam-osam godina - kazao je  za “Glas Srpske” umjetnički rukovodilac etno-grupe “Iva” iz Doboja Saša Pavlović i dodao da je sve počelo kao “Etno fjužn prelo”, te je kasnije projekat nazvan “Muzički karavan”, da bi na kraju bio stvoren “Muzički kaleidoskop”.

Kako je on naglasio, ovo je jubilarna godina za etno-grupu “Iva”, koja obilježava petnaest godina postojanja.

- Koncerti su u znaku obeležavanja jubileja, 15 godina postojanja i koncertne delatnosti etno-grupe “Iva”, te deset godina saradnje sa Ministarstvom prosvete i kulture. U kontinuitetu oni podržavaju ovaj projekat koji je imao isti koncept drugačijeg naziva - rekao je Pavlović.

“Muzički kaleidoskop” za glavni cilj ima očuvanje i promovisanje tradicionalnog muzičkog blaga Balkana u savremenom ruhu i aranžmanima.

- Prilika da se i medijski promoviše tradicionalna muzika kroz savremeno muzičko izražavanja direktno će uticati i na proširenje muzičke scene i popularizaciju ovog novog žanra muzike na prostoru RS, a samim tim uticaće i na povećanje publike za navedeni muzički žanr. Kako projekat sadrži i edukativni deo koji ukazuje na bogatstvo i lepotu muzičkog blaga našeg naroda, ali i mogućnosti savremene zaštite i negovanja kulturnog nasleđa, kroz navedene aktivnosti animirala bi se deca i omladina da se aktivno i u što većem broju učlanjuju u muzičke sekcije te poštuju i čuvaju tradicionalnu muziku sa ovih prostora - stoji u opisu projekta.

Pjevačka grupa Katedre za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci biće gosti koncerta.

Besplatne pozivnice za koncert svi zainteresovani mogu da preuzmu na biletarnici Banskog dvora od 10 do 18 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana