Елиза Томелини и Лука Францети наступили у Бањалуци: Музика страсти и разумијевања

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА – Под називом „Страст и разумијевање“, што означава пријатељство, заједништво, у животу и на сцени, италијанска пијанисткиња Елиза Томелини и италијански виолончелиста Лука Францети вечерас су у Бањалуци одржали концерт за памћење.

Ово двоје умјетника, који имају успјешне и изграђене соло каријере, одушевили су публику у Банском двору на 4. Интернационалном музичком фестивалу „Јесења соната“, те су аплаузима пет пута враћени на бис.

Свим љубитељима класике који су испунили концертну дворану, вечерас су представили програм сачињен од Рахмањинових, Шуманових и Пјацолиних композиција.

- На нашем репертоару овај пут нашао се Пјацола јер је се ове године обиљежава годишњица његовог рођења, с обзиром на то да је он рођен 1921. године. Концерт смо почели Рахмањиховом сонатом, а завршили смо Пјацолиним тангом. Извели смо и неколико мањих композиција Роберта Шумана у једном мало популарнијем тону – рекла је пијанисткиња Елиза Томелини, којој ово није први пут да наступа пред бањалучком публиком.

Томелинијева је прије двије године, такође наступила на фестивалу „Јесења соната“.

- Драго ми је што сам поново овдје, посебно јер још живимо у времену пандемије, зато је овај фестивал свјетло у једном овако мрачном периоду. Прошли концерт у Бањалици памтим по топлој добродошлици публике, одличној организацији и невјероватној акустици ове прелијепе сале, а такав је био и овај концерт –додала је она.

Према ријечима Луке Францетија, пријатељство које имају, оставља траг и на сцени, јер се у музици посебно добро разумију, те је стога поднаслов вечерашњег концерта био „1+1=1“.

- Заједно смо наступали много пута, а свирали смо и са другим извођачима. То понека није било тако добро као што би се очекивало. Елиза и ја смо доста слични смо повезани, зато је увијек боље када свирамо сами – казао је Лука Францети, који ће након вечерашњег концерта, већ сутра наступати пред публиком у Милану и додао да је пред концерт у Бањалуци имао трему.

Фестивал „Јесења соната“ биће затворен сутра навече, када ће у концертној дворани Банског двора, од 20 часова наступити „Загребачки солисти“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана