Eliza Tomelini i Luka Franceti nastupili u Banjaluci: Muzika strasti i razumijevanja

Milanka Mitrić
Foto: B. Brezo

BANjALUKA – Pod nazivom „Strast i razumijevanje“, što označava prijateljstvo, zajedništvo, u životu i na sceni, italijanska pijanistkinja Eliza Tomelini i italijanski violončelista Luka Franceti večeras su u Banjaluci održali koncert za pamćenje.

Ovo dvoje umjetnika, koji imaju uspješne i izgrađene solo karijere, oduševili su publiku u Banskom dvoru na 4. Internacionalnom muzičkom festivalu „Jesenja sonata“, te su aplauzima pet puta vraćeni na bis.

Svim ljubiteljima klasike koji su ispunili koncertnu dvoranu, večeras su predstavili program sačinjen od Rahmanjinovih, Šumanovih i Pjacolinih kompozicija.

- Na našem repertoaru ovaj put našao se Pjacola jer je se ove godine obilježava godišnjica njegovog rođenja, s obzirom na to da je on rođen 1921. godine. Koncert smo počeli Rahmanjihovom sonatom, a završili smo Pjacolinim tangom. Izveli smo i nekoliko manjih kompozicija Roberta Šumana u jednom malo popularnijem tonu – rekla je pijanistkinja Eliza Tomelini, kojoj ovo nije prvi put da nastupa pred banjalučkom publikom.

Tomelinijeva je prije dvije godine, takođe nastupila na festivalu „Jesenja sonata“.

- Drago mi je što sam ponovo ovdje, posebno jer još živimo u vremenu pandemije, zato je ovaj festival svjetlo u jednom ovako mračnom periodu. Prošli koncert u Banjalici pamtim po toploj dobrodošlici publike, odličnoj organizaciji i nevjerovatnoj akustici ove prelijepe sale, a takav je bio i ovaj koncert –dodala je ona.

Prema riječima Luke Francetija, prijateljstvo koje imaju, ostavlja trag i na sceni, jer se u muzici posebno dobro razumiju, te je stoga podnaslov večerašnjeg koncerta bio „1+1=1“.

- Zajedno smo nastupali mnogo puta, a svirali smo i sa drugim izvođačima. To poneka nije bilo tako dobro kao što bi se očekivalo. Eliza i ja smo dosta slični smo povezani, zato je uvijek bolje kada sviramo sami – kazao je Luka Franceti, koji će nakon večerašnjeg koncerta, već sutra nastupati pred publikom u Milanu i dodao da je pred koncert u Banjaluci imao tremu.

Festival „Jesenja sonata“ biće zatvoren sutra naveče, kada će u koncertnoj dvorani Banskog dvora, od 20 časova nastupiti „Zagrebački solisti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana