“Џез трио” вечерас у Арт дворишту Банског двора Културног центра: Стандарди и латино звуци на гитари

Миланка Митрић
“Џез трио” вечерас у Арт дворишту Банског двора Културног центра: Стандарди и латино звуци на гитари

Бањалука - Након неколико дивних музичких вечери и концерата у Арт дворишту Банског двора те гостовања пјесника Марка Томаша, који је читао своју поезију и пуштао музику у оквиру програма “Ноте и слова”, све љубитеље џез музике очекује још један концерт на истом мјесту.

У питању је концерт састава “Џез трио” који ће бити одржан вечерас од 21 час. Овај састав чине три виртуоза на гитари: Владимир Тубић и Драган Табаковић из Бањалуке те Виктор да Коста из Бразила.

- До сарадње са Виктором је дошло сасвим необичним путем. Виктор да Коста, који је поријеклом из Бразила, је туристички дошао у Бањалуку и препознао ме је у једном локалу, јер је пратио мој рад преко друштвених мрежа. Наступао сам са Виктором у Бриселу у фебруару. Велики мајстор Драган Табаковић и ја смо већ увелико свирали па смо позвали и Виктора да се придружи нашем гитарском дуу - рекао је гитариста Владимир Тубић.

Тубић је најавио да ће публика вечерас имати прилику да чује инструментални гитарски џез.

- Изводићемо џез стандарде тридесетих година и латино композиције у гитарском аранжману. Највећи акценат је на импровизацији - додао је Тубић.

Тубић иза себе има богато музичко путовање, испуњено истраживањем и учењем музике на неким од најпрестижнијих установа за музичко образовање. Иза себе има и безброј професионалних радионица и међународних пројеката. Едукацију је стекао у Лос Анђелесу (Мусициан’с Институте), те на студијима џез гитаре у Бечу код професора Кристијана Хавела.

- Показавши велику зрелост у звуку, привукао је много пажње музичке заједнице, посебно у онлајн свијету са редовним подкастима, бесплатним часовима и садржајима на својој “Фејсбук” и “Јутјуб” страници које су пуне креативних примјера његовог уникатног приступа импровизацији у препознатљивом џез фанк бебоп стилу - наведено је о Тубићу.

Гитариста Виктор да Коста свира на гитари од једанаесте године. Свирао је са гитарским оркестром Филипа Кетрина, Марсије Марије, Марија Кореа и са другима. Предаје на Краљевском конзерваторијуму у Бриселу и на Музичкој академији “Хоофдстеделијке”.

Бањалучанин Драган Табаковић је своје џез образовање завршио у Грацу, на студију џез гитаре, а завршио је и Музички конзерваторијум у холандском Ротердаму. Наступао је са значајним џез умјетницима Аустрије, Словеније, Италије, Мађарске и Њемачке. Његов посљедњи албум “Smile Dance” добио је позитивне критике јавности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана