“Džez trio” večeras u Art dvorištu Banskog dvora Kulturnog centra: Standardi i latino zvuci na gitari

Milanka Mitrić
“Džez trio” večeras u Art dvorištu Banskog dvora Kulturnog centra: Standardi i latino zvuci na gitari

Banjaluka - Nakon nekoliko divnih muzičkih večeri i koncerata u Art dvorištu Banskog dvora te gostovanja pjesnika Marka Tomaša, koji je čitao svoju poeziju i puštao muziku u okviru programa “Note i slova”, sve ljubitelje džez muzike očekuje još jedan koncert na istom mjestu.

U pitanju je koncert sastava “Džez trio” koji će biti održan večeras od 21 čas. Ovaj sastav čine tri virtuoza na gitari: Vladimir Tubić i Dragan Tabaković iz Banjaluke te Viktor da Kosta iz Brazila.

- Do saradnje sa Viktorom je došlo sasvim neobičnim putem. Viktor da Kosta, koji je porijeklom iz Brazila, je turistički došao u Banjaluku i prepoznao me je u jednom lokalu, jer je pratio moj rad preko društvenih mreža. Nastupao sam sa Viktorom u Briselu u februaru. Veliki majstor Dragan Tabaković i ja smo već uveliko svirali pa smo pozvali i Viktora da se pridruži našem gitarskom duu - rekao je gitarista Vladimir Tubić.

Tubić je najavio da će publika večeras imati priliku da čuje instrumentalni gitarski džez.

- Izvodićemo džez standarde tridesetih godina i latino kompozicije u gitarskom aranžmanu. Najveći akcenat je na improvizaciji - dodao je Tubić.

Tubić iza sebe ima bogato muzičko putovanje, ispunjeno istraživanjem i učenjem muzike na nekim od najprestižnijih ustanova za muzičko obrazovanje. Iza sebe ima i bezbroj profesionalnih radionica i međunarodnih projekata. Edukaciju je stekao u Los Anđelesu (Musician’s Institute), te na studijima džez gitare u Beču kod profesora Kristijana Havela.

- Pokazavši veliku zrelost u zvuku, privukao je mnogo pažnje muzičke zajednice, posebno u onlajn svijetu sa redovnim podkastima, besplatnim časovima i sadržajima na svojoj “Fejsbuk” i “Jutjub” stranici koje su pune kreativnih primjera njegovog unikatnog pristupa improvizaciji u prepoznatljivom džez fank bebop stilu - navedeno je o Tubiću.

Gitarista Viktor da Kosta svira na gitari od jedanaeste godine. Svirao je sa gitarskim orkestrom Filipa Ketrina, Marsije Marije, Marija Korea i sa drugima. Predaje na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu i na Muzičkoj akademiji “Hoofdstedelijke”.

Banjalučanin Dragan Tabaković je svoje džez obrazovanje završio u Gracu, na studiju džez gitare, a završio je i Muzički konzervatorijum u holandskom Roterdamu. Nastupao je sa značajnim džez umjetnicima Austrije, Slovenije, Italije, Mađarske i Njemačke. Njegov posljednji album “Smile Dance” dobio je pozitivne kritike javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana