Џез разговор и повезивање кроз музику

Миланка Митрић
Џез разговор и повезивање кроз музику

Бањалука - Када неко заволи џез, послије тога му све остало буде мање занимљиво и смешно. Свирао сам и блуз и рок, и апсолвирао сам то, то је све базирано на некој дванаестици која се окреће стално и углавном је слична форма и нема много слободе. У џезу је далеко више слободе.

Рекао је ово за “Глас Српске” бањалучки сликар и гитариста Марин Милутиновић Маки, који је заједно са бендом “Jazz Bless”  наступио у Арт дворишту Банског двора Културног центра.

На овај начин отворена је трећа сезона догађаја у Арт дворишту, а публика је уживала уз звуке дивних џез стандарда које овај бенд изводи. Бенд, осим Милутиновића, чине и Даниела Ерцег, Јован Ерцег, Предраг Ковачевић Пеђа и Дамир Ћорковић.

- Џез је есперанто у музици. Био сам на многим фестивалима и предивно је када публика гледа на бини музичаре из Јапана и Бразила који се први пут сретну, а свирају као да се познају сто година. То је разговор кроз музику. То је нешто што повезује све људе на овој планети - навео је Милутиновић.

Вокал састава, Даниела Ерцег, навела је да јој је била истинска част да наступа пред тако лијепом публиком, у једном таквом амбијенту.

- Простор је феноменалан, башта је романтична, угодна и да се седи и слуша музика и да се стоји,  прошета, заплеше. Публика је била фантастична, немамо увек овако посвећену публику. Толико су били сјајни да смо ми из бенда коментарисали да се осећамо да смо у некој можда другачијој и даљој земљи. Пратили су аплаузима сваки соло део, одушевљени смо људима. Заиста смо захвални Банском двору на позиву да баш ми отворимо трећу сезону догађаја у Арт дворишту - објаснила је Ерцегова.

Људи у Банском двору константно се труде да донесу квалитетне и интересантне догађаје, те ће врата ове установе бити отворена за посјетиоце и у љетном периоду.

- Искрено ме радује што ево већ трећу годину узастопно настављамо са традицијом одржавања културних догађаја у простору Арт дворишта Банског двора и што смо поново једна од ријетких установа културе која реализује програмске садржаје током читавог љета. Овај јединствени камерни простор на отвореном пружа могућности организовања разноврсних културних садржаја, а наш фокус у овом мјесецу је усмјерен на представљање квалитетних домаћих умјетника и ансамбала. Сезона на сценама Арт дворишта и Арт терасе трајаће све до 20. септембра и увјерен сам да велико интересовање и максимална посјећеност нашим програмима од стране публике ни ове године неће изостати - казао је директор Банског двора Културног центра Младен Матовић.

Сви догађаји у Арт дворишту током августа почињу у 21 час:

12.8. “Bandoneon Square” - Милана Смиљанић (виолина и вокал), Дарко Ружичић (хармоника), Бобан Аџић (гитара), Ђорђе Бабић (контрабас) и Зоран Вујић (удараљке)

15.8. “Акварел” - Немања Лакић (вокал), Стефан Тешановић (гитара) и гост Славен Бајић (виолина)

16.8. “Ноте и слова” - Марко Томаш

19.8. “Jazz tro”  (Владимир Тубић, Виктор да Коста и Драган Табаковић)

27.8. Наталија Тодоровић (виолина) и Владо Данић (клавир)

31.8. “БарабаР” - Љубица Црнобрња (виолина), Огњен Јањанин (хармоника) и Зоран Вујић (перкусије)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана