Džez razgovor i povezivanje kroz muziku

Milanka Mitrić
Džez razgovor i povezivanje kroz muziku

Banjaluka - Kada neko zavoli džez, poslije toga mu sve ostalo bude manje zanimljivo i smešno. Svirao sam i bluz i rok, i apsolvirao sam to, to je sve bazirano na nekoj dvanaestici koja se okreće stalno i uglavnom je slična forma i nema mnogo slobode. U džezu je daleko više slobode.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” banjalučki slikar i gitarista Marin Milutinović Maki, koji je zajedno sa bendom “Jazz Bless”  nastupio u Art dvorištu Banskog dvora Kulturnog centra.

Na ovaj način otvorena je treća sezona događaja u Art dvorištu, a publika je uživala uz zvuke divnih džez standarda koje ovaj bend izvodi. Bend, osim Milutinovića, čine i Daniela Erceg, Jovan Erceg, Predrag Kovačević Peđa i Damir Ćorković.

- Džez je esperanto u muzici. Bio sam na mnogim festivalima i predivno je kada publika gleda na bini muzičare iz Japana i Brazila koji se prvi put sretnu, a sviraju kao da se poznaju sto godina. To je razgovor kroz muziku. To je nešto što povezuje sve ljude na ovoj planeti - naveo je Milutinović.

Vokal sastava, Daniela Erceg, navela je da joj je bila istinska čast da nastupa pred tako lijepom publikom, u jednom takvom ambijentu.

- Prostor je fenomenalan, bašta je romantična, ugodna i da se sedi i sluša muzika i da se stoji,  prošeta, zapleše. Publika je bila fantastična, nemamo uvek ovako posvećenu publiku. Toliko su bili sjajni da smo mi iz benda komentarisali da se osećamo da smo u nekoj možda drugačijoj i daljoj zemlji. Pratili su aplauzima svaki solo deo, oduševljeni smo ljudima. Zaista smo zahvalni Banskom dvoru na pozivu da baš mi otvorimo treću sezonu događaja u Art dvorištu - objasnila je Ercegova.

Ljudi u Banskom dvoru konstantno se trude da donesu kvalitetne i interesantne događaje, te će vrata ove ustanove biti otvorena za posjetioce i u ljetnom periodu.

- Iskreno me raduje što evo već treću godinu uzastopno nastavljamo sa tradicijom održavanja kulturnih događaja u prostoru Art dvorišta Banskog dvora i što smo ponovo jedna od rijetkih ustanova kulture koja realizuje programske sadržaje tokom čitavog ljeta. Ovaj jedinstveni kamerni prostor na otvorenom pruža mogućnosti organizovanja raznovrsnih kulturnih sadržaja, a naš fokus u ovom mjesecu je usmjeren na predstavljanje kvalitetnih domaćih umjetnika i ansambala. Sezona na scenama Art dvorišta i Art terase trajaće sve do 20. septembra i uvjeren sam da veliko interesovanje i maksimalna posjećenost našim programima od strane publike ni ove godine neće izostati - kazao je direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović.

Svi događaji u Art dvorištu tokom avgusta počinju u 21 čas:

12.8. “Bandoneon Square” - Milana Smiljanić (violina i vokal), Darko Ružičić (harmonika), Boban Adžić (gitara), Đorđe Babić (kontrabas) i Zoran Vujić (udaraljke)

15.8. “Akvarel” - Nemanja Lakić (vokal), Stefan Tešanović (gitara) i gost Slaven Bajić (violina)

16.8. “Note i slova” - Marko Tomaš

19.8. “Jazz tro”  (Vladimir Tubić, Viktor da Kosta i Dragan Tabaković)

27.8. Natalija Todorović (violina) i Vlado Danić (klavir)

31.8. “BarabaR” - Ljubica Crnobrnja (violina), Ognjen Janjanin (harmonika) i Zoran Vujić (perkusije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana