Дуо “Буч Кесиди”, Лука Рацић и Зоран Зарубица, за “Глас”: Волимо да постављамо изазове пред себе VIDEO

Бранислав Предојевић
Дуо “Буч Кесиди”, Лука Рацић и Зоран Зарубица, за “Глас”: Волимо да постављамо изазове пред себе VIDEO

Волимо да излазимо из зоне комфора, не волимо да се понављамо и радимо ствари које смо радили раније. “Еуфорија” је настала пре више од три године, доста смо напредовали од тада.

Овако су разговор за “Глас Српске” започели чланови дуа “Буч Кесиди” гитариста Лука Рацић и бубњар Зоран Зарубица. Овај састав недавно је објавио сингл “Скупи снагу”, који стиже након раније објављеног “Цуримо по асфалту”, те најавио бројне концерте у региону, али и нови студијски албум, трећи по реду.

- Окружени смо екипом која нам никад не би дозволила да се понављамо и вртимо у круг. Константно се инспиришемо и охрабрујемо да урадимо нешто што је другачије, ново и боље од претходног - додају они.

ГЛАС: Размишљате ли колико ће публике бити спремно да вас прати у експерименту или дјелујете инстинктивно како осјећате музику, не размишљајући о посљедицама  и проласку пјесама код публике? Да ли је огроман успјех “Еуфорије” био оптерећење или изазов?

БУЧ КЕСИДИ: Трудимо се да публици пружимо најбољу верзију нас двојице кроз нашу музику, спотове, концерте или било који други пројекат. Увек ћемо стајати пуним срцем иза свега што пружимо људима и то је нешто што они препознају - труд, рад и квалитет. Такав начин рада нас не оптерећује и инспирише нас да пружимо што квалитетнији садржај.

ГЛАС: Атмосфера оба сингла је комплекснија и личнија, лирски и музички, са богатијим и сложенијим звуком од основне матрице бубањ и гитара која је доминирала на претходним албумима.

БУЧ КЕСИДИ: Напредовали смо и као композитори и текстописци у односу на наш претходни албум. Обраћамо више пажње на детаље и места на која раније нисмо толико. Нови текстови су лични, интимнији и директни а аранжмани су пуни, комплексни и захтевнији у односу на претходни албум.

ГЛАС: У ком смјеру иде нови албум, да ли прави отклон од звука прва два албума и са ким сте све радили на њему, да ли се тим мијењао или проширио у односу на претходни албум?

БУЧ КЕСИДИ: Тим је остао исти, велики допринос оставља наш продуцент Милан Бјелица који усмерава песме на најбољи могући начин. Петар Пупић је ту за нас кад год осетимо да смо закуцали у месту и не видимо излаз. Експериментишемо више него икад са синтисајзерима, клавирима и ритам машинама. Успели смо да опремимо лични студио, тако да доста више аутентичног материјала остаје од самог настанка до финалног снимка.

ГЛАС: Имате занимљив начин приступа стиховима, иначе ријетком у домаћој рок музици - да приповиједате причу из угла трећег лица. 

БУЧ КЕСИДИ: Углови из којих се обраћамо у песмама долазе анализом текста у процесу настајања. Дешавало се да променимо углове неколико пута док не дођемо до тога да смо обојица задовољни како ће тема и емоција бити најјаснија слушаоцу при првом слушању.

ГЛАС: Оба сингла настављају вашу традицију упечатљиве визуелне пратње, посебно “Скупи снагу”, који дјелује као филм у малом. Колико је филмска умјетност обликовала ваше стваралаштво у смислу инспирације за музику и сам визуелни дизајн бенда?

БУЧ КЕСИДИ: Велики смо фанови филмске уметности и обликовала је велики део нашег визуелног идентитета. Допринос томе дали су и наши сарадници који су нас усмерили на прави пут и искристалисали естетику бенда. Много ствари из спотова смо применили на концертима и осталим пројектима и трудимо се да одржимо јединство израза.

ГЛАС: Постоји развојна позадинска линија иза ваше музике, назовимо је врхунским професионализмом, од самог маркетиншког паковања бенда преко звука и квалитета опреме на концертима до посвећеног односа медијима. Колико је то било важно у грађењу у оног што је “Буч Кесиди” постао у претходних десет година?

 БУЧ КЕСИДИ: Медијима треба дати повод да пишу о твом стваралаштву, нажалост живимо у таквом времену да некад није довољна само добра песма да би скренуо пажњу на себе. Некад су потребни резултати, директан контакт са публиком на концертима или друштвеним мрежама. Ми смо нашли начин да савладамо све те ствари временом, тражили смо нове начине да публици останемо занимљиви, а када смо људима постали занимљиви томе су се прикључили и медији. Волимо да се облачимо лудо уз помоћ наше стилисткиње Суне Кажић, константно улажемо у музичку опрему и бринемо о изгледу бине са нашим дизајнером светла Аљошом Дакићем како би концерт звучао и изгледао што импресивније, правимо упечатљиве спотове са Ведраном, Луком и осталом екипом, али ништа од тога се не би одржало да нисмо написали песме за које мислимо да су добре. Добра песма је неопходна, али нажалост некад није довољна.

 ГЛАС: Најавили сте три спектакуларна стадионска концерта Београд, Загреб и Нови Сад, за сада уз солидну продају карата, што је свакако потврда добре реакције публике на вашу музику, али подизања концертне продукције на један нови ниво доноси и нову врсту изазова пред бенд, јер стадион сигурно није клуб, о љубави да не причамо?

БУЧ КЕСИДИ: Да, волимо да поставимо изазове пред себе и да увек загриземо мало више него што можемо да сажваћемо. То нас тера да не стојимо у месту, већ да нађемо начин да нас чује што већи број људи, направимо најквалитетније песме, спотове, филмове и потрудимо се да попунимо сваку локацију на којем наступамо до последњег места. Има љубави у клубовима, а има их и по стадионима и аренама!

Идеје

ГЛАС: Ко носи заслуге за почетне идеје које су Лука Трајковић и Ведрана Вукојевић претворили у ретро “соцреалистички” дизајн спота и праву женску кафанску мелодраму у малом?

БУЧ КЕСИДИ: Редитељка Ведрана Вукојевић је након послушаног демо снимка предложила идеју за овај спот. Лука Трајковић, директор фотографије, је изразио жељу да и овај спот снимамо аналогно. За разлику од претходних пројеката, екипа је захтевала да радимо са искусним глумицама и плесачицама како би одржали аутентичну енергију девојака у фабрици и кафани, а када смо видели финалну верзију видеа песма је добила нову димензију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана