Duo “Buč Kesidi”, Luka Racić i Zoran Zarubica, za “Glas”: Volimo da postavljamo izazove pred sebe VIDEO

Branislav Predojević
Duo “Buč Kesidi”, Luka Racić i Zoran Zarubica, za “Glas”: Volimo da postavljamo izazove pred sebe VIDEO

Volimo da izlazimo iz zone komfora, ne volimo da se ponavljamo i radimo stvari koje smo radili ranije. “Euforija” je nastala pre više od tri godine, dosta smo napredovali od tada.

Ovako su razgovor za “Glas Srpske” započeli članovi dua “Buč Kesidi” gitarista Luka Racić i bubnjar Zoran Zarubica. Ovaj sastav nedavno je objavio singl “Skupi snagu”, koji stiže nakon ranije objavljenog “Curimo po asfaltu”, te najavio brojne koncerte u regionu, ali i novi studijski album, treći po redu.

- Okruženi smo ekipom koja nam nikad ne bi dozvolila da se ponavljamo i vrtimo u krug. Konstantno se inspirišemo i ohrabrujemo da uradimo nešto što je drugačije, novo i bolje od prethodnog - dodaju oni.

GLAS: Razmišljate li koliko će publike biti spremno da vas prati u eksperimentu ili djelujete instinktivno kako osjećate muziku, ne razmišljajući o posljedicama  i prolasku pjesama kod publike? Da li je ogroman uspjeh “Euforije” bio opterećenje ili izazov?

BUČ KESIDI: Trudimo se da publici pružimo najbolju verziju nas dvojice kroz našu muziku, spotove, koncerte ili bilo koji drugi projekat. Uvek ćemo stajati punim srcem iza svega što pružimo ljudima i to je nešto što oni prepoznaju - trud, rad i kvalitet. Takav način rada nas ne opterećuje i inspiriše nas da pružimo što kvalitetniji sadržaj.

GLAS: Atmosfera oba singla je kompleksnija i ličnija, lirski i muzički, sa bogatijim i složenijim zvukom od osnovne matrice bubanj i gitara koja je dominirala na prethodnim albumima.

BUČ KESIDI: Napredovali smo i kao kompozitori i tekstopisci u odnosu na naš prethodni album. Obraćamo više pažnje na detalje i mesta na koja ranije nismo toliko. Novi tekstovi su lični, intimniji i direktni a aranžmani su puni, kompleksni i zahtevniji u odnosu na prethodni album.

GLAS: U kom smjeru ide novi album, da li pravi otklon od zvuka prva dva albuma i sa kim ste sve radili na njemu, da li se tim mijenjao ili proširio u odnosu na prethodni album?

BUČ KESIDI: Tim je ostao isti, veliki doprinos ostavlja naš producent Milan Bjelica koji usmerava pesme na najbolji mogući način. Petar Pupić je tu za nas kad god osetimo da smo zakucali u mestu i ne vidimo izlaz. Eksperimentišemo više nego ikad sa sintisajzerima, klavirima i ritam mašinama. Uspeli smo da opremimo lični studio, tako da dosta više autentičnog materijala ostaje od samog nastanka do finalnog snimka.

GLAS: Imate zanimljiv način pristupa stihovima, inače rijetkom u domaćoj rok muzici - da pripovijedate priču iz ugla trećeg lica. 

BUČ KESIDI: Uglovi iz kojih se obraćamo u pesmama dolaze analizom teksta u procesu nastajanja. Dešavalo se da promenimo uglove nekoliko puta dok ne dođemo do toga da smo obojica zadovoljni kako će tema i emocija biti najjasnija slušaocu pri prvom slušanju.

GLAS: Oba singla nastavljaju vašu tradiciju upečatljive vizuelne pratnje, posebno “Skupi snagu”, koji djeluje kao film u malom. Koliko je filmska umjetnost oblikovala vaše stvaralaštvo u smislu inspiracije za muziku i sam vizuelni dizajn benda?

BUČ KESIDI: Veliki smo fanovi filmske umetnosti i oblikovala je veliki deo našeg vizuelnog identiteta. Doprinos tome dali su i naši saradnici koji su nas usmerili na pravi put i iskristalisali estetiku benda. Mnogo stvari iz spotova smo primenili na koncertima i ostalim projektima i trudimo se da održimo jedinstvo izraza.

GLAS: Postoji razvojna pozadinska linija iza vaše muzike, nazovimo je vrhunskim profesionalizmom, od samog marketinškog pakovanja benda preko zvuka i kvaliteta opreme na koncertima do posvećenog odnosa medijima. Koliko je to bilo važno u građenju u onog što je “Buč Kesidi” postao u prethodnih deset godina?

 BUČ KESIDI: Medijima treba dati povod da pišu o tvom stvaralaštvu, nažalost živimo u takvom vremenu da nekad nije dovoljna samo dobra pesma da bi skrenuo pažnju na sebe. Nekad su potrebni rezultati, direktan kontakt sa publikom na koncertima ili društvenim mrežama. Mi smo našli način da savladamo sve te stvari vremenom, tražili smo nove načine da publici ostanemo zanimljivi, a kada smo ljudima postali zanimljivi tome su se priključili i mediji. Volimo da se oblačimo ludo uz pomoć naše stilistkinje Sune Kažić, konstantno ulažemo u muzičku opremu i brinemo o izgledu bine sa našim dizajnerom svetla Aljošom Dakićem kako bi koncert zvučao i izgledao što impresivnije, pravimo upečatljive spotove sa Vedranom, Lukom i ostalom ekipom, ali ništa od toga se ne bi održalo da nismo napisali pesme za koje mislimo da su dobre. Dobra pesma je neophodna, ali nažalost nekad nije dovoljna.

 GLAS: Najavili ste tri spektakularna stadionska koncerta Beograd, Zagreb i Novi Sad, za sada uz solidnu prodaju karata, što je svakako potvrda dobre reakcije publike na vašu muziku, ali podizanja koncertne produkcije na jedan novi nivo donosi i novu vrstu izazova pred bend, jer stadion sigurno nije klub, o ljubavi da ne pričamo?

BUČ KESIDI: Da, volimo da postavimo izazove pred sebe i da uvek zagrizemo malo više nego što možemo da sažvaćemo. To nas tera da ne stojimo u mestu, već da nađemo način da nas čuje što veći broj ljudi, napravimo najkvalitetnije pesme, spotove, filmove i potrudimo se da popunimo svaku lokaciju na kojem nastupamo do poslednjeg mesta. Ima ljubavi u klubovima, a ima ih i po stadionima i arenama!

Ideje

GLAS: Ko nosi zasluge za početne ideje koje su Luka Trajković i Vedrana Vukojević pretvorili u retro “socrealistički” dizajn spota i pravu žensku kafansku melodramu u malom?

BUČ KESIDI: Rediteljka Vedrana Vukojević je nakon poslušanog demo snimka predložila ideju za ovaj spot. Luka Trajković, direktor fotografije, je izrazio želju da i ovaj spot snimamo analogno. Za razliku od prethodnih projekata, ekipa je zahtevala da radimo sa iskusnim glumicama i plesačicama kako bi održali autentičnu energiju devojaka u fabrici i kafani, a kada smo videli finalnu verziju videa pesma je dobila novu dimenziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana