Десетогодишњи Новак освојио пет првих награда у 2020. години

Срна
Foto: Архива

БИЈЕЉИНА- Млади пијаниста из Бијељине Новак Трифковић /10/ у протеклој години, коју ће многи памтити по пандемији вируса корона, освојио је пет првих награда на међународним такмичењима.

Велики дио слободног времена, Новак, који је ученик другог разреда Основне музичке школе "Стеван Стојановић Мокрањац", проводи за клавиром вјежбајући задато и истражујући нове композиције класика озбиљне музике.

Иако неспоран таленат, што су потврдили познаваоци ове умјетности, Новак је на вријеме схватио да без свакодневног вишечасовног вјежбања нема успјеха.

Његов професор Александра Радосављевић рекла је Срни да је овај талентовани и перспективни пијаниста за двије године, колико је у њеној класи, постигао фантастичне резултате на интернационалним такмичењима.

"За мене, као педагога, најважније је да Новакова љубав према музици и клавиру непрестано расте", рекла је Радосављевићева.

Она је навела да Новак, осим талента који је само почетна тачка од које се креће, посједује и особине које су потребне за успјех, а то је посвећеност, преданост и свакодневно вјежбање по неколико часова, а музика је сама по себи таква материја која све то захтијева.

У протеклој години овај млади заљубљеник у клавирске дирке учествовао је на више међународних такмичења, те у једној години освојио пет престижних награда.

Новак је освојио прва мјеста на 24. Међународном такмичењу младих пијаниста у Шапцу и Другом међународном меморијалу "Коста Манојловић" у Смедеревској Паланци.

Потом десетогодишњи Трифковић осваја и прва мјеста на Другом међународном такмичењу пијаниста "Пианофест" у Битољу у Сјеверној Македонији, 20. Међународном фестивалу младих музичара у италијанском граду Матера /ЛАМС/, те Првом међународни меморијалу "Сања Павловић" у Алексинцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана