Desetogodišnji Novak osvojio pet prvih nagrada u 2020. godini

Srna
Foto: Arhiva

BIJELjINA- Mladi pijanista iz Bijeljine Novak Trifković /10/ u protekloj godini, koju će mnogi pamtiti po pandemiji virusa korona, osvojio je pet prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima.

Veliki dio slobodnog vremena, Novak, koji je učenik drugog razreda Osnovne muzičke škole "Stevan Stojanović Mokranjac", provodi za klavirom vježbajući zadato i istražujući nove kompozicije klasika ozbiljne muzike.

Iako nesporan talenat, što su potvrdili poznavaoci ove umjetnosti, Novak je na vrijeme shvatio da bez svakodnevnog višečasovnog vježbanja nema uspjeha.

Njegov profesor Aleksandra Radosavljević rekla je Srni da je ovaj talentovani i perspektivni pijanista za dvije godine, koliko je u njenoj klasi, postigao fantastične rezultate na internacionalnim takmičenjima.

"Za mene, kao pedagoga, najvažnije je da Novakova ljubav prema muzici i klaviru neprestano raste", rekla je Radosavljevićeva.

Ona je navela da Novak, osim talenta koji je samo početna tačka od koje se kreće, posjeduje i osobine koje su potrebne za uspjeh, a to je posvećenost, predanost i svakodnevno vježbanje po nekoliko časova, a muzika je sama po sebi takva materija koja sve to zahtijeva.

U protekloj godini ovaj mladi zaljubljenik u klavirske dirke učestvovao je na više međunarodnih takmičenja, te u jednoj godini osvojio pet prestižnih nagrada.

Novak je osvojio prva mjesta na 24. Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu i Drugom međunarodnom memorijalu "Kosta Manojlović" u Smederevskoj Palanci.

Potom desetogodišnji Trifković osvaja i prva mjesta na Drugom međunarodnom takmičenju pijanista "Pianofest" u Bitolju u Sjevernoj Makedoniji, 20. Međunarodnom festivalu mladih muzičara u italijanskom gradu Matera /LAMS/, te Prvom međunarodni memorijalu "Sanja Pavlović" u Aleksincu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana