Даворка Даша Боснић и Дамјан Станишић наступили у Банском двору у Бањалуци: Романса као трагање за истином

Миланка Митрић
Даворка Даша Боснић и Дамјан Станишић наступили у Банском двору у Бањалуци: Романса као трагање за истином

БАЊАЛУКА - Неке од најљепших руских романси, као и познате пјесме традиционалне музике, многи воле, у њима уживају, а извођења различитих музичара враћају их у нека другачија времена.

Тако је било и на концерту Даворке Даше Боснић, која их је пјевала, а Дамјан Станишић ју је пратио на гитари, на емотивном и дивном концерту који су одржали у Банском двору Културном центру.

Јединствен доживљај употпуњен је несвакидашњим начином комуникације публике и музичара. Наиме, публика је из шешира извлачила и бирала пјесме које су они изводили.

Овај вокално-инструментални дуо своју музичку енергију посвећује трагању за емоцијом, истином, традицијом и љубављу. Романса за њих представља средство и драгуљ, који чува тајне времена, снагу једног народа и његовог опстанка.

- Овај концерт је наш наставак трагања које смо започели пре две године. Онда смо, наравно, били ометени ситуацијом коју смо сви одживели свако на свој начин. Трагамо кроз звук за емоцијом коју носимо у себи, а не знамо корене, а заправо музика даје те корене. Нас двоје покушавамо да укротимо наше енергије тражећи оно што нас спаја кроз енергију песме коју одаберемо. Уживамо у извођењу романси, није важно са којег су поднебља. Некако смо се отуђили и мислим да нас двоје инстинктивно желимо да се приземљимо, а још увек не знамо шта је то заправо, одговоре тражимо у музици - казала је Боснићева.

Гитариста Дамјан Станишић нагласио је да је на сцени био са четири љепотице, Дашом и три прелијепе гитаре.

- Једна је Даша коју ми је бог доделио, а три сам добио на поклон од Зорана Кувача, бањалучког мајстора гитара - објаснио је Станишић.

Овај дуо настао је 2019. године кроз музички експеримент који називају “Трагање”. Емоцијом и звуком, пјесмама које изводе, желе да проникну у снагу идентитета, човјека као појединца, да истраже себе и помогну другима да пронађу себе, дијелећи своју истину кроз музику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана