Davorka Daša Bosnić i Damjan Stanišić nastupili u Banskom dvoru u Banjaluci: Romansa kao traganje za istinom

Milanka Mitrić
Davorka Daša Bosnić i Damjan Stanišić nastupili u Banskom dvoru u Banjaluci: Romansa kao traganje za istinom

BANjALUKA - Neke od najljepših ruskih romansi, kao i poznate pjesme tradicionalne muzike, mnogi vole, u njima uživaju, a izvođenja različitih muzičara vraćaju ih u neka drugačija vremena.

Tako je bilo i na koncertu Davorke Daše Bosnić, koja ih je pjevala, a Damjan Stanišić ju je pratio na gitari, na emotivnom i divnom koncertu koji su održali u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Jedinstven doživljaj upotpunjen je nesvakidašnjim načinom komunikacije publike i muzičara. Naime, publika je iz šešira izvlačila i birala pjesme koje su oni izvodili.

Ovaj vokalno-instrumentalni duo svoju muzičku energiju posvećuje traganju za emocijom, istinom, tradicijom i ljubavlju. Romansa za njih predstavlja sredstvo i dragulj, koji čuva tajne vremena, snagu jednog naroda i njegovog opstanka.

- Ovaj koncert je naš nastavak traganja koje smo započeli pre dve godine. Onda smo, naravno, bili ometeni situacijom koju smo svi odživeli svako na svoj način. Tragamo kroz zvuk za emocijom koju nosimo u sebi, a ne znamo korene, a zapravo muzika daje te korene. Nas dvoje pokušavamo da ukrotimo naše energije tražeći ono što nas spaja kroz energiju pesme koju odaberemo. Uživamo u izvođenju romansi, nije važno sa kojeg su podneblja. Nekako smo se otuđili i mislim da nas dvoje instinktivno želimo da se prizemljimo, a još uvek ne znamo šta je to zapravo, odgovore tražimo u muzici - kazala je Bosnićeva.

Gitarista Damjan Stanišić naglasio je da je na sceni bio sa četiri ljepotice, Dašom i tri prelijepe gitare.

- Jedna je Daša koju mi je bog dodelio, a tri sam dobio na poklon od Zorana Kuvača, banjalučkog majstora gitara - objasnio je Stanišić.

Ovaj duo nastao je 2019. godine kroz muzički eksperiment koji nazivaju “Traganje”. Emocijom i zvukom, pjesmama koje izvode, žele da proniknu u snagu identiteta, čovjeka kao pojedinca, da istraže sebe i pomognu drugima da pronađu sebe, dijeleći svoju istinu kroz muziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana