Чајковски расплесао Бањалучане

Мирна Пијетловић
Чајковски расплесао Бањалучане

Бањалука - Концертна дворана Банског двора Културног центра испуњена до посљедњег мјеста, публика која се гурала на улазу да би стојећи подржала музичаре, слика је концерта оркестра гитара "102 гитарске жице", који је одржан у уторак увече у Бањалуци.

Громогласни аплауз и овације на самом почетку концерта који су испуниле ноте Џенкинсове композиције "Palladio" под диригентском палицом Медине Арнаутовић, доказ су да је бањалучка публика жељна концерата умјетничке музике и да их свим срцем подржава.

Солисти Миа Алкић и Наташа Јокић, уз подршку читавог оркестра, одвеле су публику у чаробни свијет Хендлове симфоније "The Arival of the Queen Sheba", а оно што је додатно "купило" присутне је присна интеракција оркестра са публиком.

Тако је харизматични диригент Медина Арнаутовић прије сваке изведене композиције упознала присутне са њеним историјатом и умјетником који ју је написао, што је свакако овај концерт подигло на један високи едукативни и умјетнички ниво.

Одлична атмосфера је доживјела врхунац када је оркестар изводио "Плес шећерне виле" и "Валцер цвијећа" Петра Иљича Чајковског, чији су тактови подстакли један диван пар да у концертној дворани заплеше валцер, што је одушевило присутне, али и сам оркестар.

Наставиле су да се редају композиције Пјацоле, Бизеа, Бокеринија и многих других мајстора квалитетних нота, а звук гитара употпунио је музичар Дејан Шаровић на контрабасу.

- Хвала вам за овај предиван концерт. Нисмо очекивали подршку у оволиком броју. Заиста сте нас позитивно изненадили и од срца вам хвала на томе - рекла је Арнаутовићева на крају концерта.

Она је додала да оркестар у свом репертоару представља дјела свих музичких епоха, од композиција оригинално писаних за за гитару, до симфонијских дјела највећих композитора умјетничке музике.

Оркестар броји 20 чланова и осмишљен је као регионална сарадња професора, наставника и студената из ова три града, са акцентом на промоцију и популаризовање оркестарске музике на класичној гитари.

Пројекат

Оркестар "102 гитарске жице" је заједнички пројекат професора и наставника гитаре музичких школа "Саво Балабан" из Приједора, "Владо Милошевић" из Бањалуке, Умјетничке школе из Бихаћа, као и професора и студената Катедре за гитару Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана