Браћа Теофиловић и Бобан Бјелић наступили у Банском двору: Вијекови насљеђа смјештени у пјесме

М. М.
Браћа Теофиловић и Бобан Бјелић наступили у Банском двору: Вијекови насљеђа смјештени у пјесме

БАЊАЛУКА - Познати дуо, браћа Радиша и Ратко Теофиловић, наступили су у четвртак увече, у концертној дворани Банског двора Културног центра, уз пратњу акордеонисте Бобана Бјелића.

Теофиловићи су извођачи древне српске и балканске вокалне музике и радо су виђени гости у Бањалуци, што је потврдила и испуњена концертна дворана, с максималним бројем посјетилаца у складу с епидемиолошким мјерама.

У граду на Врбасу посљедњи пут наступили су у марту 2019. године.

- Бањалука је један од ретких градова у којима се наши концерти, захваљујући господину Младену Матовићу претварају у једну дивну традицију. У оваквим околностима карте су распродате, али ми знамо да би ова сала била препуна и да није пандемија. Увек радо долазимо у Бањалуку, још од 1995. године - рекао је Ратко Теофиловић.

Овај пут на сцени им се придружио акордеониста Бобан Бјелић, што је донијело једну другачију атмосферу за публику.

- Ратко и ја смо покушали да овај програм уобличимо на другачији начин па је публика имала прилику да чује нове песме - навео је Радиша Теофиловић.

У њиховој музици спојени су вијекови традиционалног музичког насљеђа, пјесме које изводе биле су скривене дубоко у памћењу народа, а друге стране заборављене или сачуване само у фрагментима. Теофиловићи су свакој удахнули нови живот и чине то деценијама.

Бобан Бјелић навео је да му је наступ с Теофиловић увијек велика част.

- Посебно ми је драго што сам имао прилику да наступим у дивној сали Банског двора. Задовољство ми је што се појављујем као гост на концерту Теофиловића. Извео сам своју солистичку композицију, односно неколико ставова из мојих “Балканских свита” и са њима сам обрадио неколико песама у једном посебном аранжману, који није типичан за звук хармонике какав обично знамо - навео је он и додао да је покушао да дочара неки мало другачији звук.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана