Braća Teofilović i Boban Bjelić nastupili u Banskom dvoru: Vijekovi nasljeđa smješteni u pjesme

M. M.
Braća Teofilović i Boban Bjelić nastupili u Banskom dvoru: Vijekovi nasljeđa smješteni u pjesme

BANjALUKA - Poznati duo, braća Radiša i Ratko Teofilović, nastupili su u četvrtak uveče, u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra, uz pratnju akordeoniste Bobana Bjelića.

Teofilovići su izvođači drevne srpske i balkanske vokalne muzike i rado su viđeni gosti u Banjaluci, što je potvrdila i ispunjena koncertna dvorana, s maksimalnim brojem posjetilaca u skladu s epidemiološkim mjerama.

U gradu na Vrbasu posljednji put nastupili su u martu 2019. godine.

- Banjaluka je jedan od retkih gradova u kojima se naši koncerti, zahvaljujući gospodinu Mladenu Matoviću pretvaraju u jednu divnu tradiciju. U ovakvim okolnostima karte su rasprodate, ali mi znamo da bi ova sala bila prepuna i da nije pandemija. Uvek rado dolazimo u Banjaluku, još od 1995. godine - rekao je Ratko Teofilović.

Ovaj put na sceni im se pridružio akordeonista Boban Bjelić, što je donijelo jednu drugačiju atmosferu za publiku.

- Ratko i ja smo pokušali da ovaj program uobličimo na drugačiji način pa je publika imala priliku da čuje nove pesme - naveo je Radiša Teofilović.

U njihovoj muzici spojeni su vijekovi tradicionalnog muzičkog nasljeđa, pjesme koje izvode bile su skrivene duboko u pamćenju naroda, a druge strane zaboravljene ili sačuvane samo u fragmentima. Teofilovići su svakoj udahnuli novi život i čine to decenijama.

Boban Bjelić naveo je da mu je nastup s Teofilović uvijek velika čast.

- Posebno mi je drago što sam imao priliku da nastupim u divnoj sali Banskog dvora. Zadovoljstvo mi je što se pojavljujem kao gost na koncertu Teofilovića. Izveo sam svoju solističku kompoziciju, odnosno nekoliko stavova iz mojih “Balkanskih svita” i sa njima sam obradio nekoliko pesama u jednom posebnom aranžmanu, koji nije tipičan za zvuk harmonike kakav obično znamo - naveo je on i dodao da je pokušao da dočara neki malo drugačiji zvuk.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana