Браћа Теофиловић и Бобан Бијелић вечерас у Бањалуци: Чувари етно-стихова поново у Банском двору

М. М.
Браћа Теофиловић и Бобан Бијелић вечерас у Бањалуци: Чувари етно-стихова поново у Банском двору

БАЊАЛУКА - Концерт познатог двојца и чувара етно-стихова браће Теофиловић и акордеонисте Бобана Бијелића биће одржан вечерас у концертној дворани Банског двора Културног центра, навели су из ове установе.

Као и за већину догађаја који су у посљедњих неколико дана одржани у овој установи или тек треба да буду, улазнице су распродате, а број мјеста у концертној дворани је ограничен. Ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу су обавезни.

- Браћа (Ратко и Радиша) Теофиловић су јединствени извођачи древне српске и балканске вокалне музике. Музика Теофиловића сажима вијекове традиционалног музичког насљеђа и евоцира дух цјелокупног региона. Многе од пјесама које Ратко и Радиша изводе биле су скривене дубоко у колективном памћењу народа, многе друге пјесме сасвим заборављене или сачуване само у фрагментима. Теофиловићи су трагали за њима, проналазили их и враћали у живот, дарујући им поново изворна значења и емоције, али обогаћене високо индивидуализованим умјетничким приступом и савременим утицајима. Аранжмани и интерпретације одишу дубоким поштовањем не само прошлости, већ и садашњости и, наравно, будућности и никога, заиста никога, не остављају равнодушним.

“Гласови столећа”, “умјетничке иконе”, “умјетнички врхунац читавог фестивала” само су неки од наслова и утисака међународних новинара и организатора њихових концерата - наводе из Банског двора у најави концерта.

С њима ће наступити Бобан Бијелић, музичар који је као солиста и камерни музичар наступао је у Србији, Црној Гори, Хрватској, Словенији, Македонији, БиХ, Француској, Белгији, Русији, Литванији, Италији, Њемачкој, Холандији, Енглеској и Латинској Америци.

Пијаниста Франсоа Рене Душабле и Бијелић, заједно са ансамблом, наступају широм Европе.

Концерт у Банском двору почиње у 20 часова.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана