Braća Teofilović i Boban Bijelić večeras u Banjaluci: Čuvari etno-stihova ponovo u Banskom dvoru

M. M.
Braća Teofilović i Boban Bijelić večeras u Banjaluci: Čuvari etno-stihova ponovo u Banskom dvoru

BANjALUKA - Koncert poznatog dvojca i čuvara etno-stihova braće Teofilović i akordeoniste Bobana Bijelića biće održan večeras u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra, naveli su iz ove ustanove.

Kao i za većinu događaja koji su u posljednjih nekoliko dana održani u ovoj ustanovi ili tek treba da budu, ulaznice su rasprodate, a broj mjesta u koncertnoj dvorani je ograničen. Nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu su obavezni.

- Braća (Ratko i Radiša) Teofilović su jedinstveni izvođači drevne srpske i balkanske vokalne muzike. Muzika Teofilovića sažima vijekove tradicionalnog muzičkog nasljeđa i evocira duh cjelokupnog regiona. Mnoge od pjesama koje Ratko i Radiša izvode bile su skrivene duboko u kolektivnom pamćenju naroda, mnoge druge pjesme sasvim zaboravljene ili sačuvane samo u fragmentima. Teofilovići su tragali za njima, pronalazili ih i vraćali u život, darujući im ponovo izvorna značenja i emocije, ali obogaćene visoko individualizovanim umjetničkim pristupom i savremenim uticajima. Aranžmani i interpretacije odišu dubokim poštovanjem ne samo prošlosti, već i sadašnjosti i, naravno, budućnosti i nikoga, zaista nikoga, ne ostavljaju ravnodušnim.

“Glasovi stoleća”, “umjetničke ikone”, “umjetnički vrhunac čitavog festivala” samo su neki od naslova i utisaka međunarodnih novinara i organizatora njihovih koncerata - navode iz Banskog dvora u najavi koncerta.

S njima će nastupiti Boban Bijelić, muzičar koji je kao solista i kamerni muzičar nastupao je u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, BiH, Francuskoj, Belgiji, Rusiji, Litvaniji, Italiji, Njemačkoj, Holandiji, Engleskoj i Latinskoj Americi.

Pijanista Fransoa Rene Dušable i Bijelić, zajedno sa ansamblom, nastupaju širom Evrope.

Koncert u Banskom dvoru počinje u 20 časova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana