Београдски квартет отворио “Intime Jazz Fest” у Бањалуци

М. М.
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА - Концертом Београдског џез квартета, у концертној дворани Банског двора Културног центра вечерас је отворен 4. фестивал џез музике “Intime Jazz Fest”.

Љубитељи џеза имали су прилику да уживају у ауторским композицијама, али и у познатим џез стандардима, чији звуци су најљепшим бојама обојили концерту дворану и провели публику кроз сат и по врхунске музике.

-Драго ми је што смо у Бањалуци. Увек је лепо осетити то гостопримство, а ми се  трудимо да узвратимо онако како ми најбоље знамо – музиком. Морам да похвалим одличну организацију Банског двора – Културног центра, јер да нема људи који желе да ово стварно успије и то раде свим срцем, онда од овога не би било ништа. Ми музичари, без обзира да ли наступамо на малом фестивалу или највећем џез фестивалу, оног момента када изађемо на бину то је за нас највећи фестивал на свету. Једва смо чекали да изађемо на бину и свима нама у ансамблу је велика част што ми били ти који су отворили 4. фестивала џез - рекао је бубњар Миодраг Маљоковић.

Осим Маљоковића, у квартету су Иван Илић (клавир), Љубиша Паунић (саксофон) и Давид Гегић (контрабас).

И овогодишње издање фестивала замишљено је као камерна смотра џез музике, чији фокус је на мањим саставима и  врхунским солистима овог жанра.

- Није било лако наставити традицију и континуитет због ситуације коју је изазвала пандемија, али нисмо устукнули ни прошле, ни ове године. Фестивал у свом четвртом издању има реперзентативан програм, наши гости су нека од најзначајнијих имена регионалне и европске џез сцене и можемо да будемо поносни на оно што ће фестивал и Бански двор као организатор понудити публици. Највећи доказ колико је фестивал одјекунуо у региону је то што нам се од почетка априла џез музичари сами јављају са пријавама за учешће. Посебно смо задовољни реакцијом публике и ово је још један догађај  који показује да Бањалука има публику која воли џез, а треба јој само понудити квалитет програм и на адеткаватн начин промовисати то што се ради – навео је на отварању фестивала директор Банског двора Младен Матовић.

Фестивал ће бити настављен сутра, када све посјетиоце очекује концерт џез трија, који чине Пер Матисен (бас), Адис Сирбубало (клавир) и Амар Чешљар (бубњеви), док је треће фестивалско вече резервисано за наступ “Брамакс квартета”. Овај квартет чине Бранко Марковић (контрабас), Макс Кочетов (саксофон), Страхиња Бановић (труба), Андреја Христић (клавир) и Александар Цветковић (бубњеви).

Част да затвори фестивал припашће добро познатим џез умјетницима - Матији Дедићу и Василу Хаџиманову, који ће заједничким наступом ову смотру затворити у петак. Сви концерти почињу у 20 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана