Beogradski kvartet otvorio “Intime Jazz Fest” u Banjaluci

M. M.
Foto: B. Brezo

BANjALUKA - Koncertom Beogradskog džez kvarteta, u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra večeras je otvoren 4. festival džez muzike “Intime Jazz Fest”.

Ljubitelji džeza imali su priliku da uživaju u autorskim kompozicijama, ali i u poznatim džez standardima, čiji zvuci su najljepšim bojama obojili koncertu dvoranu i proveli publiku kroz sat i po vrhunske muzike.

-Drago mi je što smo u Banjaluci. Uvek je lepo osetiti to gostoprimstvo, a mi se  trudimo da uzvratimo onako kako mi najbolje znamo – muzikom. Moram da pohvalim odličnu organizaciju Banskog dvora – Kulturnog centra, jer da nema ljudi koji žele da ovo stvarno uspije i to rade svim srcem, onda od ovoga ne bi bilo ništa. Mi muzičari, bez obzira da li nastupamo na malom festivalu ili najvećem džez festivalu, onog momenta kada izađemo na binu to je za nas najveći festival na svetu. Jedva smo čekali da izađemo na binu i svima nama u ansamblu je velika čast što mi bili ti koji su otvorili 4. festivala džez - rekao je bubnjar Miodrag Maljoković.

Osim Maljokovića, u kvartetu su Ivan Ilić (klavir), Ljubiša Paunić (saksofon) i David Gegić (kontrabas).

I ovogodišnje izdanje festivala zamišljeno je kao kamerna smotra džez muzike, čiji fokus je na manjim sastavima i  vrhunskim solistima ovog žanra.

- Nije bilo lako nastaviti tradiciju i kontinuitet zbog situacije koju je izazvala pandemija, ali nismo ustuknuli ni prošle, ni ove godine. Festival u svom četvrtom izdanju ima reperzentativan program, naši gosti su neka od najznačajnijih imena regionalne i evropske džez scene i možemo da budemo ponosni na ono što će festival i Banski dvor kao organizator ponuditi publici. Najveći dokaz koliko je festival odjekunuo u regionu je to što nam se od početka aprila džez muzičari sami javljaju sa prijavama za učešće. Posebno smo zadovoljni reakcijom publike i ovo je još jedan događaj  koji pokazuje da Banjaluka ima publiku koja voli džez, a treba joj samo ponuditi kvalitet program i na adetkavatn način promovisati to što se radi – naveo je na otvaranju festivala direktor Banskog dvora Mladen Matović.

Festival će biti nastavljen sutra, kada sve posjetioce očekuje koncert džez trija, koji čine Per Matisen (bas), Adis Sirbubalo (klavir) i Amar Češljar (bubnjevi), dok je treće festivalsko veče rezervisano za nastup “Bramaks kvarteta”. Ovaj kvartet čine Branko Marković (kontrabas), Maks Kočetov (saksofon), Strahinja Banović (truba), Andreja Hristić (klavir) i Aleksandar Cvetković (bubnjevi).

Čast da zatvori festival pripašće dobro poznatim džez umjetnicima - Matiji Dediću i Vasilu Hadžimanovu, koji će zajedničkim nastupom ovu smotru zatvoriti u petak. Svi koncerti počinju u 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana