Бенд “Пиксиз” објављује реиздање албума “At The BBC”

Бранислав Предојевић
Бенд “Пиксиз” објављује реиздање албума “At The BBC”

БОСТОН - Култни састав алтернативног рока “Пиксиз (Pixies)” објавиће у марту реиздање свог албума “At The BBC” из 1998. године, као луксузни пакет са два диска или три винила.

Нова колекција бостонских инди хероја окупља све пјесме са сесија Би-Би-Си радија, које је састав “Пиксиз” снимио између 1988. и 1991. године, када су били на врхунцу каријере. Првобитно објављен као ЦД са 15 укључених пјесама, најновија верзија албума представља све 24 нумере за сесије по хронолошком реду и доступна је на ЦД-у и по први пут на винилу. Између 1988. и 1991, када је алтернативни амерички рок бенд потписао уговор са британском издавачком кућом “4АД”, они су снимили шест сесија за радио Би-Би-Си, пет за легендарног водитеља Џона Пила и једну за Марка Гудијера.

Снимци савршено хватају сирову енергију и необуздану страст бенда током кључне ере када су Блек Френсис, Ким Дил, Џои Сантјаго и Дејвид Ловеринг експлодирали на инди сцени помјерајући границе алтернативног рока својом препознатљивом мјешавином сурфа, панк и поп утицаја. У року од четири године постали су креативна снага која је редефинисала алтернативни рок касних осамдесетих и раних деведесетих. Њихова музика је била моћна мјешавина поп мелодија и сирове енергије гаражног рока уз сјајно написане пјесме које су биле пуне мрачног хумора, надреалних слика и сирових емоција, бавећи се темама љубави, губитка и отуђења с јединственом мјешавином духовитости и рањивости.

Нова колекција укључује верзију пјесама са мини албума “Come On Pilgraim”, као и албума “Доолиттле”, “Боссанова” и “Тромпе Ле Монде”. Постоје двије верзије култних пјесама “Allison” и “Wave Of Mutilation”, као и три обраде: “Wild Honey Pie”, славних “Битлса”, нумере “(In Heaven) Lady in the Radiator Song”, из филма Дејвида Линча “Глава за брисање” и пјесме “Hang On Your Ego”, групе “Бич бојс”, коју је фронтмен групе Блек Френсис, снимио за свој истоимени деби соло албум из 1993. године.

Нови пакет доступан је као 2ЦД сет или 3ЛП црна винил верзија. Нову црно-златну слику за омот албума дизајнирао је Крис Биг и одаје почаст графичком дизајнеру бенда, Вону Оливеру, који је преминуо 2019. године. Пакет такође садржи невиђене архивске слике, који је урадио фотограф и дугогодишњи сарадник Сајмона Ларбалестијер. Бенд ће реиздање албума обиљежити почетком турнеје по Великој Британији и Европи, на којој ће у цијелости свирати албуме “Bossanova” и “Tromple Le Monde”.

Каријера

Група је основана 1986. у Бостону. Првобитну поставу су чинили Блек Франсис, Џои Сантијаго, Ким Дил и Дејвид Лаверинг. Чланови су се 1993. разишли након свађе, али су се поново окупили 2004. године. Група се често сматра непосредним претходником експлозије алтернативног рока деведесетих, мада су се њени чланови разишли прије него што су имали прилику да уживају у потенцијалној користи од тога. Један од највећих поклоника ове бостонске четворке био је Курт Кобејн, фронтмен групе “Нирвана”, а о утицају групе. О значају групе “Пиксиз” говорили су и бројни други музичари ка­о­ што су Дејвид Боуви, Дејв Грол, Том Јорк, Пи Џеј Харви, Кортни Лав, Били Корган, Скот Вајланд, Боб Моулд, Риверс Куомо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана