Bend “Piksiz” objavljuje reizdanje albuma “At The BBC”

Branislav Predojević
Bend “Piksiz” objavljuje reizdanje albuma “At The BBC”

BOSTON - Kultni sastav alternativnog roka “Piksiz (Pixies)” objaviće u martu reizdanje svog albuma “At The BBC” iz 1998. godine, kao luksuzni paket sa dva diska ili tri vinila.

Nova kolekcija bostonskih indi heroja okuplja sve pjesme sa sesija Bi-Bi-Si radija, koje je sastav “Piksiz” snimio između 1988. i 1991. godine, kada su bili na vrhuncu karijere. Prvobitno objavljen kao CD sa 15 uključenih pjesama, najnovija verzija albuma predstavlja sve 24 numere za sesije po hronološkom redu i dostupna je na CD-u i po prvi put na vinilu. Između 1988. i 1991, kada je alternativni američki rok bend potpisao ugovor sa britanskom izdavačkom kućom “4AD”, oni su snimili šest sesija za radio Bi-Bi-Si, pet za legendarnog voditelja Džona Pila i jednu za Marka Gudijera.

Snimci savršeno hvataju sirovu energiju i neobuzdanu strast benda tokom ključne ere kada su Blek Frensis, Kim Dil, Džoi Santjago i Dejvid Lovering eksplodirali na indi sceni pomjerajući granice alternativnog roka svojom prepoznatljivom mješavinom surfa, pank i pop uticaja. U roku od četiri godine postali su kreativna snaga koja je redefinisala alternativni rok kasnih osamdesetih i ranih devedesetih. Njihova muzika je bila moćna mješavina pop melodija i sirove energije garažnog roka uz sjajno napisane pjesme koje su bile pune mračnog humora, nadrealnih slika i sirovih emocija, baveći se temama ljubavi, gubitka i otuđenja s jedinstvenom mješavinom duhovitosti i ranjivosti.

Nova kolekcija uključuje verziju pjesama sa mini albuma “Come On Pilgraim”, kao i albuma “Doolittle”, “Bossanova” i “Trompe Le Monde”. Postoje dvije verzije kultnih pjesama “Allison” i “Wave Of Mutilation”, kao i tri obrade: “Wild Honey Pie”, slavnih “Bitlsa”, numere “(In Heaven) Lady in the Radiator Song”, iz filma Dejvida Linča “Glava za brisanje” i pjesme “Hang On Your Ego”, grupe “Bič bojs”, koju je frontmen grupe Blek Frensis, snimio za svoj istoimeni debi solo album iz 1993. godine.

Novi paket dostupan je kao 2CD set ili 3LP crna vinil verzija. Novu crno-zlatnu sliku za omot albuma dizajnirao je Kris Big i odaje počast grafičkom dizajneru benda, Vonu Oliveru, koji je preminuo 2019. godine. Paket takođe sadrži neviđene arhivske slike, koji je uradio fotograf i dugogodišnji saradnik Sajmona Larbalestijer. Bend će reizdanje albuma obilježiti početkom turneje po Velikoj Britaniji i Evropi, na kojoj će u cijelosti svirati albume “Bossanova” i “Tromple Le Monde”.

Karijera

Grupa je osnovana 1986. u Bostonu. Prvobitnu postavu su činili Blek Fransis, Džoi Santijago, Kim Dil i Dejvid Lavering. Članovi su se 1993. razišli nakon svađe, ali su se ponovo okupili 2004. godine. Grupa se često smatra neposrednim prethodnikom eksplozije alternativnog roka devedesetih, mada su se njeni članovi razišli prije nego što su imali priliku da uživaju u potencijalnoj koristi od toga. Jedan od najvećih poklonika ove bostonske četvorke bio je Kurt Kobejn, frontmen grupe “Nirvana”, a o uticaju grupe. O značaju grupe “Piksiz” govorili su i brojni drugi muzičari ka­o­ što su Dejvid Bouvi, Dejv Grol, Tom Jork, Pi Džej Harvi, Kortni Lav, Bili Korgan, Skot Vajland, Bob Mould, Rivers Kuomo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana