Бањалучанке поклањају концерт на Кастелу

Мирна Пијетловић
Бањалучанке поклањају концерт на Кастелу

Бањалука - Женски камерни хор "Бањалучанке", са композитором и диригентом Младеном Матовићем на челу, одржаће цјеловечерњи концерт сутра у 21 час на тврђави Кастел и тако обиљежити Свјетски дан музике.

Празник музике сваке године прославља се широм свијета, а све је почело 1982. године у Француској, на иницијативу тадашњег министра за културу Жака Ланга. Овај датум касније су почели да славе у 120 свјетских земаља, а свечаност подразумијева различите цјелодневне програме.

- Концерт на тврђави једна је од ријетких неостварених жеља хора и пјевање на отвореном за нас ће бити једно ново и другачије искуство. То ће за нас представљати посебан изазов, јер је у питању простор који може да прими вишеструко већи број посјетилаца него концертне дворане у којима хорови обично наступају - рекао је Матовић.

Према његовим ријечима, концерт ће у садржајном погледу представљати рекапитулацију рада хора у посљедњих неколико година.

- Концерт на Кастелу ће концептуално бити подијељен на три дијела. У првом дијелу ћемо слушати одабрана дјела аутора савремене хорске литературе, други дио ће обухватити захтјевне аранжмане и композиције засноване на нашој традиционалној музици. Трећи је предвиђен за популарнији репертоар и хорске обраде великих свјетских и домаћих хитова, те хорске аранжмане филмске музике - најавио је Матовић.

Овај концерт је, каже Матовић, замишљен и као својеврсни испраћај ансамбла на Свјетску хорску олимпијаду, највеће и најзначајније хорско такмичење, које ће се у организацији Свјетске хорске асоцијације одржати у Сочију, у Руској Федерацији, од 6. до 16. јула.

- Кроз овакав програмски концепт и нешто "смјелији" маркетиншки  приступ приликом представљања наших активности настојимо да срушимо предрасуде немалог броја оних који сматрају да су концерти хорске музике намијењени привилегованом и ужем кругу људи из струке - истиче Матовић.

Специјални гости концерта биће Женски вокални ансамбл "Сјећања", који чине чланови некадашње прве поставе хора "Бањалучанке" и бањалучки Ансамбл "Либертанго".

Улаз је слободан захваљујући покровитељима, међу којима су град Бањалука и компанија "м:тел".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана