Албум “Тотално друкчији од других” бенда “Вјештице” добио винилно реиздање

Бранислав Предојевић
Албум “Тотално друкчији од других” бенда “Вјештице” добио винилно реиздање

ЗАГРЕБ - Албум “Тотално друкчији од других”, први пут објављен давне 1989. године као деби албум чувене супергрупе “Вјештице” те једно од оригиналнијих и битнијих остварења домаће музичке сцене, добио је луксузно винилно реиздање.

Групу “Вјештице” основао је бивши члан групе “Хаустор” Срђан Самуел Сахер, а придружују му се Борис Лејнер, бивши бубњар “Азре”, и гитариста Младен Јуричић (Макс Вилсон) из групе “Филм”.

Прекаљени новоталасни музичари одлучили су да окрену нову страницу свог музичког дјеловања.

Уз рокенрол елементе, који су остали као база, почели су комбиновати разне егзотичне ритмове са компонентама инди и етно музичког израза, што се поклопило са тадашњим свјетским трендом ворлд мјузик, а “Вјештице” су биле једни од пионира тог жанра на Балкану. Сахер, који је био креативни мотор бенда, каже да је главни кривац за звук “Вјештица” његова склоност ка пентатоници, али и класичној поп пјесми.

- Волим форму поп пјесме од три минута у просјеку. Уосталом, много волим “Битлсе” и тиме је много тога објашњено. То у вези ворлд мјузик и мог кориштења најразличитијих елемената музике из цијелога свијета, то је све пентатоника коју ја користим. Пентатоника је свему томе, па и музици из Хрватског загорја, заједничка. Зато ми пјесме звуче и боливијски и загорски и кинески - рекао је Сахер.

Уз албум иде богато опремљена књижица, која доноси неке досад необјављене фотографије и опширан текст о албуму познатог хрватског публицисте, писца, редитеља и новинара Анђела Јуркаса.

- Ништа није требало да слути шта би то тачно осовина Сахер-Лејнер-Вилсон својим полиритмикама, са укусом јужњачких плажа свијета, могла чинити једном малом приватном бунту у развоју. Истовремено, тражећи и градећи властити музички идентитет, годило је бити уљуљканим уз “Graceland” Пола Сајмона као и слушати  извођаче са етикете “Real World” Питера Габријела. Тад је ворлд мјузик потписиван сваком парцелом и племеном глобалног села. Од “Афро келт Саунд система” до “Drumers of Burundi”, преслушавао бих албуме са етикете “Real World” и нисам могао разликовати прве лиге тадашњег свјетског звука и онога што је звучно изашло иза разиграног омот колажа “Вјештица” - казао је Јуркас.

Плоча “Тотално друкчији од других” долази и са картицом за преузимање мп3 верзије пјесама које је ремастерисао Горан Мартинац. За ликовно обликовање дизајна реиздања, као и ретуширање оригиналног омота заслужан је Дарко Кујунџић.

Каријера

Састав “Вјештице” никад званично није престао са радом иако је након другог албума бенд напустио Сахер, да би након трећег албума гитариста Јуричић отишао у соло воде. У међувремену бенд се неколико пута окупљао за концерте, око Сахера и Лејнера, али без нових студијских материјала. Током каријере снимили су три студијска албума “Тотално друкчији од других” (1989), “Без тишине” (1991) и “Крадљивци срца” (1996) и три жива албума “Лајв ин Шварцвалд” (1991) и “Дјевојке у љетним хаљинама волим” (1995) и “Су то Били Топови оли Лупа Мога Срца - Вјештице Уживо У Кулушићу” (2022).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана