Album “Totalno drukčiji od drugih” benda “Vještice” dobio vinilno reizdanje

Branislav Predojević
Album “Totalno drukčiji od drugih” benda “Vještice” dobio vinilno reizdanje

ZAGREB - Album “Totalno drukčiji od drugih”, prvi put objavljen davne 1989. godine kao debi album čuvene supergrupe “Vještice” te jedno od originalnijih i bitnijih ostvarenja domaće muzičke scene, dobio je luksuzno vinilno reizdanje.

Grupu “Vještice” osnovao je bivši član grupe “Haustor” Srđan Samuel Saher, a pridružuju mu se Boris Lejner, bivši bubnjar “Azre”, i gitarista Mladen Juričić (Maks Vilson) iz grupe “Film”.

Prekaljeni novotalasni muzičari odlučili su da okrenu novu stranicu svog muzičkog djelovanja.

Uz rokenrol elemente, koji su ostali kao baza, počeli su kombinovati razne egzotične ritmove sa komponentama indi i etno muzičkog izraza, što se poklopilo sa tadašnjim svjetskim trendom vorld mjuzik, a “Vještice” su bile jedni od pionira tog žanra na Balkanu. Saher, koji je bio kreativni motor benda, kaže da je glavni krivac za zvuk “Vještica” njegova sklonost ka pentatonici, ali i klasičnoj pop pjesmi.

- Volim formu pop pjesme od tri minuta u prosjeku. Uostalom, mnogo volim “Bitlse” i time je mnogo toga objašnjeno. To u vezi vorld mjuzik i mog korištenja najrazličitijih elemenata muzike iz cijeloga svijeta, to je sve pentatonika koju ja koristim. Pentatonika je svemu tome, pa i muzici iz Hrvatskog zagorja, zajednička. Zato mi pjesme zvuče i bolivijski i zagorski i kineski - rekao je Saher.

Uz album ide bogato opremljena knjižica, koja donosi neke dosad neobjavljene fotografije i opširan tekst o albumu poznatog hrvatskog publiciste, pisca, reditelja i novinara Anđela Jurkasa.

- Ništa nije trebalo da sluti šta bi to tačno osovina Saher-Lejner-Vilson svojim poliritmikama, sa ukusom južnjačkih plaža svijeta, mogla činiti jednom malom privatnom buntu u razvoju. Istovremeno, tražeći i gradeći vlastiti muzički identitet, godilo je biti uljuljkanim uz “Graceland” Pola Sajmona kao i slušati  izvođače sa etikete “Real World” Pitera Gabrijela. Tad je vorld mjuzik potpisivan svakom parcelom i plemenom globalnog sela. Od “Afro kelt Saund sistema” do “Drumers of Burundi”, preslušavao bih albume sa etikete “Real World” i nisam mogao razlikovati prve lige tadašnjeg svjetskog zvuka i onoga što je zvučno izašlo iza razigranog omot kolaža “Vještica” - kazao je Jurkas.

Ploča “Totalno drukčiji od drugih” dolazi i sa karticom za preuzimanje mp3 verzije pjesama koje je remasterisao Goran Martinac. Za likovno oblikovanje dizajna reizdanja, kao i retuširanje originalnog omota zaslužan je Darko Kujundžić.

Karijera

Sastav “Vještice” nikad zvanično nije prestao sa radom iako je nakon drugog albuma bend napustio Saher, da bi nakon trećeg albuma gitarista Juričić otišao u solo vode. U međuvremenu bend se nekoliko puta okupljao za koncerte, oko Sahera i Lejnera, ali bez novih studijskih materijala. Tokom karijere snimili su tri studijska albuma “Totalno drukčiji od drugih” (1989), “Bez tišine” (1991) i “Kradljivci srca” (1996) i tri živa albuma “Lajv in Švarcvald” (1991) i “Djevojke u ljetnim haljinama volim” (1995) i “Su to Bili Topovi oli Lupa Moga Srca - Vještice Uživo U Kulušiću” (2022).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana