Албум “Соло пјесме српских композитора за глас и клавир” промовисан у Бањалуци

Миланка Митрић
Албум “Соло пјесме српских композитора за глас и клавир” промовисан у Бањалуци

Бањалука – Компакт диск “Соло пјесме српских композитора за глас и клавир” Дуње Симић (сопран) и Биљане Јашић Радовановић (клавир) промовисан је вечерас у вијећници Банског двора у Бањалуци.

Ради се о албуму који је објављен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, а на којем су дјела неких од најзначајнијих српских композитора као што су Владо Милошевић, Стефан Христић, Милан Пребанда и други.

На промоцији, осим умјетница учествовали су професор Академије умјетности у Бањалуци Саша Павловић, који је рекао нешто више о појединим дјелима и композиторима, те руководилац музичке продукције Радио-телевизије Републике Српске Дејан Дејановић.

- Ово није било само добро искуство јер је ово први албум. Јесте мој први албум, нисам никад снимала јер ме то није привлачило, али у једном моменту је изгледало као изазов. Било је добро искуство јер сам на самом почетку схватила колико стрпљења ће бити потребно. То је једна посебна врста дисциплине – рекла је Симићева осврћући се на рад на албуму.

Она је истакла да су она и колегиница Биљана Јашић Радовановић по темпераменту различите, али да су нашле заједничку нит приликом рада на овом албуму, који је настајао од 2020. до ове године.

 Рад је, због пандемије, према њеним ријечима, трајао нешто дуже него што је планирано.

- Надам се да смо успјели да оживимо једну епоху, једно вријеме и срећна сам због тога. Ја имам обичај да у шали кажем да је дошло вријеме да се архивирам, и то није далеко од истине - додала је она.

На диску се налази тринаест песама неколико композитора и то “Елегија”, “Молитва”,  “Јесења елегија”, “Где си душо, где си рано”, “Тамо за том гором”, “Нимфа”, “Веруј да те љубим”, “Романса”, “Запјевала булбул птица”, “Воћка послије кише”, “Јесењи растанак”, “Нит' ја спавам” и “Аман, ђевојко”.

- Одабир сам направила ја, наравно, била ми је потребна сагласност моје колегинице Биљане, која је пристала. Можда је ово требало да заврши са савременијим композиторима, што је, у овом случају Димитрије Големовић, али приликом одабира, ја сам ишла срцем. У мени има меланхолије и елегичности и доживљавам то комплетније неголи нешто што је весело и покретно – казала је Симићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана